Rakete na Kijev tokom posjete Gutereša

Zelenski optužio rusku vladu da želi da "ponizi" UN i kazao da napad zahtijeva "odgovarajuće jak odgovor"

3945 pregleda 1 komentar(a)
Gutereš i Zelenski, Foto: Reuters
Gutereš i Zelenski, Foto: Reuters

Tokom posjete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na Kijev je ispaljeno više raketa. Pretohdno je razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o stvaranju humanitarnog koridora u Marijupolju.

Prema ukrajinskim izvorima, grad je prvi put poslije skoro dvije nedjelje pogođen raketama. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je bio šokiran tim napadima na Kijev, kako je rekao za britansku televiziju BBC:

"Bio sam šokiran kada sam čuo da su dvije rakete eksplodirale u gradu u kojem boravim".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kasnije rekao da je Kijev napadnut sa pet raketa. On je optužio rusku vladu da želi da "ponizi" UN. Napad zahtijeva "odgovarajuće jak odgovor", rekao je on.

Kako je saopštila spasilačka služba, povrijeđeno je najmanje deset osoba. Stambena zgrada od 25 spratova je djelimično uništena. Napad se, kako se navodi, dogodio manje od sat vremena nakon što su Gutereš i Zelenski okončali zajedničku konferenciju za novinare 3,5 kilometra od mjesta gdje su rakete pogodile.

Ruski vojni lideri su ove nedjelje zaprijetili da će napasti prijestonicu Ukrajine, čak i ako su tamo u posjeti strani političari.

Razgovori o humanitarnom koridoru iz Mariupolja

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarali su prije napada o stvaranju izbjegličkog koridora za lučki grad Mariupolj, koji je teško oštećen poslije višenedjeljnih borbi.

"Mariupolj je kriza u krizi, hiljadama civila je potrebna pomoć kako bi spasili život", rekao je Gutereš na konferenciji za novinare poslije sastanka u Kijevu. Potreban im je koridor za bjekstvo iz "apokalipse".

Ukrajinske trupe su se ušancovale u čeličani Azovstalj, a i civili se takođe nalaze na tom ogromnom prostoru.

"Vjerujem - kao i mnogi rođaci ljudi koji su zarobljeni u Azovstalju - da generalni sekretar i mi možemo da omogućimo uspješno rješenje", rekao je Zelenski.

Kremlj: Civili mogu da napuste Azovstalj, vojnici da polože oružje

Generalni sekretar UN je izvijestio predsjednika Ukrajine da je tokom razgovora sa predsjednikom Rusije dobio načelno obećanje da će Ujedinjene nacije zajedno sa Crvenim krstom biti uključene u stvaranje humanitarnog koridora. Sada se vode intenzivne konsultacije o tome kako se predlog može sprovesti u djelo.

Poslije razgovora sa Guterešom, Zelenski se pokazao optimističnim. Kako prenosi ukrajinska novinska agencija Unijan, on sada vjeruje da se opsada čeličane Azovstalj može okončati i da se u Mariupolju može postići "uspješan rezultat".

U međuvremenu, Kremlj je jasno stavio do znanja da se ruski predsjednik Vladimir Putin protivi povlačenju ukrajinskih vojnika iz čeličane. Putin je jasno rekao da civili mogu da napuste Azovstalj, prenio je njegov portparol i dodao da borci moraju da polože oružje. O tome se ne može pregovarati.

Bonus video: