Britanska centralna banka podigla kamatne stope, upozorava na prijetnju recesije

Inflacija je u martu dostigla sedam odsto, najviši nivo u 30 godina, a pred kraj godine premašiće deset odsto zbog rasta cijena struje i gasa za domaćinstva, prognoziraju u centralnoj banci

3153 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Britanska centralna banka (BoE) podigla je ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, upozorivši na prijetnju recesije zbog visokih troškova života koji će smanjiti potrošnju domaćinstava.

BoE je podigao ključne kamatne stope četvrti put od decembra, i to četvrtinu postotnog boda, na jedan odsto, najviši nivo od 2009. godine, prenose Nezavisne novine.

Inflacija je u martu dostigla sedam odsto, najviši nivo u 30 godina, a pred kraj godine premašiće deset odsto zbog rasta cijena struje i gasa za domaćinstva, prognoziraju u centralnoj banci.

Oni su potvrdili prognozu prema kojoj bi britanska privreda ove godine trebalo da poraste 3,75 odsto, ali predviđaju pad aktivnosti u posljednja tri mjeseca, i to jedan odsto, jer će domaćinstva zbog većih troškova smanjiti potrošnju.

Realni raspoloživi dohodak domaćinstava trebalo bi se ove godine smanjiti 1,75 odsto, najsnažnije od 2011. godine.

U takvom okruženju banka u narednoj godini očekuje blagi pad ekonomske aktivnosti, 0,25 odsto. Do sada su očekivali rast od 1,25 odsto.

U 2024. aktivnost bi, prema njihovim najnovijim procjenama, trebalo da poraste 0,25 odsto, što je tri četvrtine postotnog boda slabije nego što se očekivalo.

Bonus video: