Vreli talas zahvatio zapadnu Evropu

Regije na sjeveru Italije rizikuju da zbog suše izgube do polovine poljoprivredne proizvodnje

10978 pregleda 1 komentar(a)
Bilbao juče, Foto: Rojters
Bilbao juče, Foto: Rojters

U Španiji su temperature juče bile najviše u posljednje četiri decenije, jedna oblast Francuske zabranila je manifestacije na otvorenom, Italija je pogođena sušom usljed toplotnog talasa koji pojačava brigu povodom klimatskih promjena.

Toliko je bilo vruće da je na čak na prestižnim konjičkim trkama Rojal Askot u Engleskoj došlo do rijetke promjene protokola. Naime, gostima je bilo dozvoljeno da skinu šešire i sakoe kada su prošli članovi kraljevske porodice, prenio je Rojters.

“Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, hidrirajte se i vodite računa o najugroženijima kako ne bi doživjeli toplotni udar”, bio je savjet španskog premijera Pedra Sančeza u Madridu tokom događaja o dezertifikaciji.

Očekivalo se da temperature dostignu 40 do 42 stepena Celzijusa u Madridu i Saragosi, u centralnoj odnosno istočnoj Španiji, saopštio je nacionalni meteorološki zavod AEMET.

Mediteranske zemlje sve više brine uticaj klimatskih promjena na njihove ekonomije i živote

Regije na sjeveru Italije rizikuju da zbog suše izgube do polovine poljoprivredne proizvodnje, saopštio je jedan poljoprivredni lobi, jer nivo jezera i rijeka počinje opasno da opada, ugrožavajući navodnjavanje.

Federacija italijanskih komunalnih preduzeća, Utilitalija, upozorila je ove nedjelje da najduža rijeka u zemlji, Po, doživljava najveću sušu u posljednjih 70 godina, zbog čega su mnogi djelovi ogromnog, sjevernog plovnog puta, potpuno presušili.

U Francuskoj je departman Žironda oko Bordoa zabranio javne događaje, uključujući koncerte i one u zatvorenim prostorima bez klima uređaja.

Temperature u mnogim francuskim oblastima su u četvrtak prvi put ove godine dostigle 40 stepeni Celzijusa, a očekuje se da danas dostignu vrhunac i popnu se na 41-42 stepena.

“Svi su sada suočeni sa zdravstvenim rizikom”, rekao je lokalni prefekt Fabijen Bučio radiju France Blu.

Meteorološka služba Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je da je jučerašnji dan bio najtopliji do sada, i da su temperature prelazile 32 stepena Celzijusa u nekim djelovima jugoistoka. Parkovi i bazeni bili su prepuni.

U Francuskoj se danas očekuje 41-42 stepena
U Francuskoj se danas očekuje 41-42 stepena foto: Reuters

Rojters navodi da su mediteranske zemlje sve više zabrinute povodom toga kako klimatske promjene mogu uticati na njihove ekonomije i živote.

“Iberijsko poluostrvo je sve sušnije područje i tok naših rijeka je sve sporiji”, dodao je španski lider Sančez.

Vatrogasci se bore sa šumskim požarima u nekoliko djelova Španije, a najteže su pogođeni Katalonija u istočnoj Španiji i Zamora blizu zapadne granice sa Portugalom. U Zamori se u pepeo pretvorilo između 8.500 i 9.500 hektara.

Oblak vrelog vazduha poštedio je juče Portugal, gdje temperature nisu bile visoke kao u drugim evropskim zemljama, pri čemu se u Lisabonu očekivalo 27 stepeni Celzijusa.

Međutim, prošli mjesec je bio najtopliji maj u 92 godine, saopštila je portugalska meteorološka agencija IPMA, upozoravajući da je većina teritorije pogođena teškom sušom.

Bonus video: