Ubrzava se tempo odlaska zapadnih firmi iz Rusije

Narednih nedjelja bi mogao biti usvojen zakon koji Moskvi omogućava da konfiskuje imovinu i izriče kazne

6081 pregleda 3 komentar(a)
Ograničava se pristup ruskih kompanija i domaćinstava ključnoj opremi, Foto: Rojters
Ograničava se pristup ruskih kompanija i domaćinstava ključnoj opremi, Foto: Rojters

Američke kompanije "Sisko" (Cisco Systems CSCO.O) i "Najki" (Nike NKE.N) planiraju da potpuno izađu iz Rusije, dok se ubrzava tempo odlaska zapadnih firmi.

Proizvođač telekomunikacione opreme "Cisko" će ugasiti svoje poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji, saopštila je ta kompanija. "Najki" u potpunosti izlazi iz Rusije tri mjeseca nakon što je obustavio tamošnje operacije, prenio je Rojters saopštenje proizvođača sportske opreme.

Strane kompanije koje planiraju da napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini suočene su sa mogućnošću da narednih nedjelja bude usvojen novi zakon koji Moskvi omogućava da konfiskuje imovinu i izriče kazne. To je ohrabrilo neke kompanije da ubrzaju odlazak.

"Ono što je bilo curenje, preraslo je u bujicu", rekao je Pol Masgrejv, profesor političkih nauka na Univerzitetu Masačusets, komentarišući najnoviju rundu kompanija koje su objavile da odlaze.

Sisko je u martu obustavio poslovne operacije u Rusiji, uključujući prodaju i usluge.

"Sada smo donijeli odluku da počnemo uredno gašenje našeg biznisa u Rusiji i Bjelorusiji", navela je ta kompanija u jučerašnjem saopštenju koje je prenio Rojters.

Ranije ovog mjeseca, Siskov rival IBM je počeo da gasi poslovanje u Rusiji, a Majkrosoft je saopštio da značajno smanjuje obim biznisa u Rusiji.

Povlačenje vrhunskih tehnoloških firmi ograničava pristup ruskih kompanija i domaćinstava ključnoj opremi. Sada će možda morati da zavise od starije opreme i domaćih alternativa.

Sisko je saopštio da je ponudio opcije preseljenja za nekoliko stotina radnika u Rusiji i Bjelorusiji, ali nije precizirao u koje države.

Masgrejv je rekao da će kompanije koje planiraju da odu možda imati problem da se vrate. "To nudi priliku domaćim firmama na nekim tržištima, ali još veću brendovima iz Kine i drugih država, da naprave prodor", rekao je.

Sisko i Najki su se pridružili kompanijama poput Mekdonaldsa i Renoa u potpunom izlasku iz Rusije. Očekuje se da narednih nedjelja još firmi donese takvu odluku, uoči usvajanja novog zakona.

Zakon omogućava Rusiji da imenuje upravnike kompanija u vlasništvu stranaca iz "neprijateljskih" zemalja, koji žele da napuste Rusiju dok sukob sa Ukrajinom pritiska njenu ekonomiju.

Njemačka kompanija Adidas u martu je saopštila da zatvara radnje u Rusiji i pauzira onlajn prodaju. Juče je saopštio da nema planove da nastavi poslovanje u Rusiji.

Bonus video: