Gasprom dodatno smanjio isporuke gasa austrijskom OMV-u

"Gasprom je obavijestio OMV o smanjenju snabdijevanja gasom, što će za danas značiti smanjenje od 70 odsto količina koje stižu do terminala Baumgarten, jednog od glavnih centara za distribuciju u centralnoj Evropi, navela je austrijska kompanija u saopštenju prosleđenom agenciji Frans pres

1419 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski gigant Gasprom koji je počeo radove na redovnom remontu gasovoda Sjeverni tok jedan, ponovo je znatno smanjio isporuke gasa austrijskoj grupi OMV, saopštila je danas ta grupa.

"Gasprom je obavijestio OMV o smanjenju snabdijevanja gasom, što će za danas značiti smanjenje od 70 odsto količina koje stižu do terminala Baumgarten, jednog od glavnih centara za distribuciju u centralnoj Evropi, navela je austrijska kompanija u saopštenju prosleđenom agenciji Frans pres.

Gasprom je danas dodatno za trećinu smanjio isporuke gasa italianskom Eniju. Dio gasa koje Italiji isporučuje ta ruska grupa se doprema preko gasovoda Sjeverni tok 1, koji se od danas zatvara zbog redovnog remonta.

Gasovod Sjeverni tok 1 treba da bude na remontu do 21. jula. Tim gasovodom se inače i dalje isporučije veliki dio gasa Njemačkoj kao i za više zemalja zapadne Evrope.

Taj prekid na deset dana, najavljen mnogo ranije, teoretski ne bi trebalo da bude ništa drugo osim tehničke formalnosti, navodi Frans pres. Međutim u kontekstu rata u Ukrajini i natezanja između Moskve i Zapada oko energenata, niko ne može da bude siguran kako će se to nastaviti.

Bonus video: