Novo granatiranje nuklearke u Zaporožju i nastavak međusobnih optužbi

Ruska invazija na Ukrajinu - 185. dan

35360 pregleda 18 komentar(a)
Krater u Harkovu nakon ruskog napada, Foto: Reuters
Krater u Harkovu nakon ruskog napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2022. 21:57h
Završeno
13:49h

Ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom" saopštila je da su ruske snage granatirale kompleks nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom od marta.

U saopštenju na Telegram kanalu kompanije se navodi da su ruske trupe u poslednja 24 sata ponovo granatirale teritoriju nuklearke, a da se šteta procenjuje, prenosi Rojters.

Time su nastavljene međusobne optužbe ruske i ukrajinske strane za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja se nalazi na jugu Ukrajine na lijevoj obali Dnjepra.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je ranije danas ukrajinske snage da su u posljednja 24 sata tri puta granatirale kompleks oko nuklearne elektrane u Zaporožju.

Prethodno je član proruske oblasne administracije Vladimir Rogov saopštio da ukrajinske snage ponovo granatiraju grad Energodar u čijoj blizini se nalazi nuklearka Zaporožje.

12:54h

Rusija je spriječila usvajanje zajedničke deklaracije na kraju četvoronedjeljne konferencije Ujedinjenih nacija (UN) o reviziji ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

12:49h

Britanija šalje Ukrajini podvodne dronove

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će Ukrajini dati šest podvodnih dronova, kako bi joj pomogla da očisti svoju obalu od mina, što će omogućiti isporuke žitarica budu bezbjednije.

Britanija će takođe obučiti desetine pripadnika ukrajinske mornarice da koriste dronove, navodi se u saopštenju ministarstva, kako prenosi Rojters.

Norveška i Britanija će zajedno isporučiti mikro dronove Ukrajini, kao vojnu pomoć u njenom ratu sa Rusijom, saopštilo je ranije ove nedjelje norveško ministarstvo odbrane.

09:29h

Zvanična Moskva neće zaustaviti svoju vojnu kampanju u Ukrajini čak i ako se Kijev zvanično odrekne svojih težnji za priključenjem NATO savezu, rekao je zamjenik predsjedavajućeg u Savjetu bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Medvedev je, u intervjuu francuskoj televiziji LCI, kazao da je Rusija spremna da pregovara sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim pod određenim uslovima.

Prije invazije na Ukrajinu u februaru, Moskva je jasno dala do znanja da je članstvo Ukrajine u NATO-u za nju neprihvatljivo, prenosi Hina.

“Odustajanje od članstva u Sjevernoatlantskom savezu sada je vitalno važno, ali nije dovoljno za uspostavljanje mira”, rekao je Medvedev.

On je naveo da će Rusija "nastaviti kampanju dok ne postigne svoje ciljeve".

Prema ocjeni Medvedeva, američko oružje koje je već isporučeno Ukrajini još ne predstavlja značajnu prijetnju.

“Ali to bi se moglo promijeniti, ako oružje koje Sjedinjene Američke Države (SAD) pošalju može da pogodi mete na većim udaljenostima”, kazao je Medvedev.

09:28h

Stotinu osamdeset peti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik je pozvao svijet da djeluje što je moguće brže kako bi primorao ruske trupe da napuste najveću evropsku nuklearnu elektranu, nakon što je postrojenje na nekoliko sati bilo bez struje u incidentu za koji on tvrdi da predstavlja rizik od međunarodne radijacione katastrofe.

Povezani članci

27. Avgust 2022.

„Ruski rulet sa nuklearnom elektranom”

Bonus video: