Prva božićna liturgija na ukrajinskom jeziku

Pravoslavna crkva Ukrajine slavila “povratak” u kijevski hram, a ministar kulture najavio da bi ukrajinski vjernici ubuduće mogli Božić proslavljati 25. decembra

17898 pregleda 36 komentar(a)
Dolazak vjernika u Hram uspenja, Foto: Rojters
Dolazak vjernika u Hram uspenja, Foto: Rojters

Suze radosnice slivale su se niz obraze vjernika dok je Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) slavila “povratak” u kijevski Hram uspenja na dan pravoslavnog Božića, ubrzo nakon što je preuzela kontrolu nad tim zdanjem od rivalske crkve navodno povezane sa Rusijom, prenijela je agencija Rojters.

Hram sa zlatnom kupolom, od ogromnog kulturnog i religijskog značaja, nalazi se na visokom brdu u centru Kijeva pored rijeke Dnjepar, i dio je 980 godina starog kompleksa manastira Kijevsko-pečerska lavra, koji takođe sadrži kapele i administrativne zgrade.

Hram je postao žarište ogorčenog sukoba između ukrajinskih pravoslavnih zajednica, pojačanog nakon ruske invazije.

Mitropolit Epifanije I
Mitropolit Epifanije Ifoto: REUTERS

Pripadnici Pravoslavne crkve Ukrajine, sada najveće u Ukrajini, okupili su se u hramu u subotu kako bi u tom zdanju čuli prvu službu na ukrajinskom jeziku.

”U ovim prazničnim danima, sa snažnim osjećanjima molimo Boga: pomozi nam da pobijedimo neprijatelja, koji je unio tugu u naš dom. Pomozi nam da konačno otjeramo stranu invaziju sa ukrajinske zemlje”, rekao je patrijarh Epifanije I.

Vadim Storožik, 50-godišnji gradski odbornik Kijeva, rekao je da mu božićna služba znači “povratak” svetog mjesta pod kontrolu Ukrajine.

”Trideset godina nakon obnavljanja naše istorije i sticanja nezavisnosti - vraćamo se našim svetinjama, našim (duhovnim) izvorima”, rekao je on.

Ukrajinski ministar kulture Oleksandar Tkačenko, koji je prisustvovao službi sa predsjednikom ukrajinskog parlamenta, objavio je na Fejsbuku poruku u kojoj se slavi ono što je nazvao okončanjem tri i po vijeka “zauzimanja” Kijevsko-pečerske lavre od strane Moskve.

Ukrajinska pravoslavna crkva, u svojim različitim iteracijama, bila je potčinjena Moskvi od 17. vijeka, navodi Rojters.

Na kraju njegovog posta, Tkačenko je nagovijestio veliku promjenu proslave Božića u Ukrajini, koji se uvijek obilježavao 7. januara na isti datum kao i u Rusiji i drugim državama sa većinski pravoslavnim stanovništvom.

”Nadam se da će ove godine sve crkve postići dogovor i da ćemo slaviti Božić zajedno 25. decembra”, napisao je on.

Ukrajina ima oko 30 miliona pravoslavnih vjernika, podijeljenih u različite crkvene zajdnice. Rat, koji je sada u 11. mjeseci, uticao je na mnoge Ukrajince da se okupe oko PCU, koju smatraju više proukrajinskom od njenog rivala, Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Božić u Ukrajini
foto: REUTERS

UPC je zvanično bila pod okriljem Ruske pravoslavne crkve do maja 2022, ali je objavila prekid veza zbog podrške moskovske crkve ratu.

Predsjednik Vladimir Putin pohvalio je u subotu Rusku pravoslavnu crkvu za podršku moskovskim snagama koje se bore u Ukrajini i u pravoslavnoj božićnoj poruci je nazvao važnim faktorom stabilizacije u društvu.

Uprkos prekidu veza, UPC se i dalje suočava sa optužbama ukrajinske vlade i većine ukrajinskih medija i civilnog društva za proruske stavove i direktnu saradnju sa Moskvom, što ona poriče. Iz UPC tvrde da su žrtva političkog lova na vještice od strane neprijatelja u vladi, navodi Rojters.

UPC je iseljena iz hrama nakon što joj je istekao zakup od vlade.

Primopredaja hrama mnoge je iznenadila - sveštenik PCU Vasil Rudnicki izgledao je zaprepašteno dok je išao ka kapiji zgrade usred zaglušujućeg zvona zvona.

”Nijesam čak ni razmatrao mogućnost ovoga prije dvije nedjelje, ili činjenicu da ćemo proslaviti Isusovo rođenje na tako značajnom mjestu za ukrajinski narod”, rekao je on.

Pravoslavna crkva Ukrajine je osnovana 2019. godine i priznata je kao zvanični ukrajinski ogranak pravoslavlja od strane vaseljenskog patrijarh Vartolomeja. Rojters podsjeća da je ta odluka naljutila Rusku pravoslavnu crkvu, a pojedini sveštenici UPC i vjernici su prešli u novu crkvu. Mada je PCU veoma brzo stekla više vjernika od stare crkve, UPC je zadržala kontrolu nad preko 12000 manastira, uključujući i kompleks Kijevsko-pečerska lavra.

”Ne dopada mi se ovo. U ovom trenutku treba da budemo ujedinjeni, a ne podijeljeni. Ovo bi moglo da dovede do neke vrste vjerske podjele u našem društvu”, kazala je jedna vjernica za Rojters

Institucije ukrajinske vlade i lokalni mediji često o UPC govore kao o “moskovskoj patrijaršiji”, a istraživanje od prošlog avgusta je pokazalo da je ta crkva zadržala svega 20 odsto svojih vjernika u odnosu 2021, ali su iz crkve kazali za Rojters da ti podaci nijesu utemeljeni u realnosti.

Portparol Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit Kliment, kazao je za Rojters da su postupci vlade “provokacija sa ciljem da se uznemire i ponize milioni vjernika UPC”.

Ljudmila, 69-godšnja vjernica, kazala je da strahuje da je vlada neprijateljski nastrojena prema UPC. “Ne dopada mi se ovo. U ovom trenutku treba da budemo ujedinjeni, a ne podijeljeni. Ovo bi moglo da dovede do neke vrste vjerske podjele u našem društvu”, kazala je ona za Rojters.

Manastiri i crkve UPC, uključujući Kijevsko-pečersku lavru, suočili su se sa talasom pretresa ukrajinskih snaga bezbjednosti, a policija je najavila niz istraga.

Vlasti su saopštile da su otkrile prorusku literaturu i ruske građane koji su se sklonili u prostorijama crkve, što je UPC negirala.

Bonus video: