Lagar: Stanje ekonomije ove godine će biti bolje od očekivanog

"Ekonomske vijesti su puno pozitivnije u posljednjih nekoliko sedmica", rekla je Lagar na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi SEEbiz

1497 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Prema predsjednici Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagar, stanje ekonomije u eurozoni ove godine će biti puno bolje od očekivanog.

"Ekonomske vijesti su puno pozitivnije u posljednjih nekoliko sedmica", rekla je Lagar na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi SEEbiz.

Retorika se okrenula od priče o recesiji do priče o manjoj kontrakciji, rekla je Lagar, dodajući da bi veće ekonomije poput Njemačke mogle čak i izbjeći kontrakciju.

ECB za ovu godinu predviđa ekonomski rast eurozone od 0,5 odsto.

"Ne možemo reći da smo u iznimnoj godini, ali smo u puno boljoj nego što smo se bojali", rekao je predsjednik centralne monetarne institucije u eurozoni.

Umjereni optimizam dolazi u trenutku kada su visoke cijene energenata, koje su prošle godine vrtoglavo porasle zbog rata u Ukrajini, počele padati. Strahu od nedostatka gasa pomogla je i blaga zima.

Upravo se na račun nižih cijena energije smanjila inflacija u eurozoni nakon što je u oktobru dostigla vrhunac od 10,6 odsto. U decembru je iznosio 9,2 odsto.

Lagar je upozorila da je taj broj još previsok.

U borbi protiv visoke inflacije, ECB je od jula povećao ključnu kamatnu stopu 2,5 procentnih bodova. Prema riječima predsjednika ECB-a, nastaviće se s povećanjem kako bi se inflacija smanjila na dva odsto.

“Ostajemo na tom putu”, jasna je bila Lagar u Davosu.

Bonus video: