Zelenski: Uvesti sankcije "Rosatomu" i ruskoj nuklearnoj industriji

Rat u Ukrajini - 367. dan

23608 pregleda 24 komentar(a)
Ukrajinska vojska kod Bahmuta, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska kod Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2023. 21:57h
Završeno
21:52h

Evropska unija saopštila je da je uvela dodatne sankcije ruskoj paravojnoj grupi Vagner zbog "kršenja ljudskih prava" u Centralnoafričkoj Republici, Sudanu i Maliju.

18:18h

Vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin rekao je da su snage njegove Vagnerove grupe u subotu zauzele selo Jahidne, sjeverno od Bahmuta u istočnoj Ukrajini.

Rojters nije mogao samostalno da potvrdi tvrdnju koju je Prigožin iznio u kratkoj audio poruci.

„U 19.00 časova 25. februara, jurišne jedinice privatne vojne kompanije Vagner obezbijedile su potpunu kontrolu nad lokalitetom Jagodnoje sjeverno od Bahmuta“, rekao je Prigožin u snimku.

Dan ranije, on je rekao da je Vagner preuzeo kontrolu nad Berhivkom, drugim selom na periferiji Bakhmuta, prenosi Rojters.

Višemjesečna borba za Bahmut dovela je do nekih od najkrvavijih borbi u toku jednogodišnje invazije Rusije na Ukrajinu.

Vagnerove jedinice su pretrpjele velike gubitke, što je navelo Prigožina da optuži ruski odbrambeni establišment za izdaju smatrajući da ne sabdijevaju svoje ljude dovoljnom municijom, iako je kasnije rekao da je situacija popravljena.

17:41h

Izvršni direktor poljske nafne kompanije "PKN Orlen" Daniel Obajtek saopštio je da je Rusija obustavila dotok nafte preko naftovoda "Družba", ali da je PKN Orlen spremna za ovu situaciju.

"Rusija je zaustavila dotok nafte u Poljsku, a za to smo spremni. Iz Rusije dolazi samo 10 odsto sirove nafte, zamijenićemo je naftom iz drugih izvora", rekao je Obajtek.

"PKN Orlen" je saopštila da zaustavljanje isporuke nafte preko naftovoda "Družba" neće uticati na isporuku benzina i dizela potrošačima, prenosi Rojters.

Naftovod "Družba", koji snabdijeva Poljsku, Njemačku, Mađarsku, Češku i Slovačku, izuzet je od sankcija koje je Evropska unija nametnula Rusiji.

EU je tako željela da pomogne ovim zemljama koje imaju ograničene alternative snabdijevanja naftom.

17:15h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je danas usvajanje desetog paketa sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

"Pozdravljam formalno usvajanje našeg desetog paketa sankcija Rusiji. Sada imamo najdalekosežnije sankcije ikada – iscrpljivanje ruskog ratnog arsenala i zadiranje duboko u njenu ekonomiju", napisala je ona na Tviteru.

Dodala je i da EU novim paketom pojačava pritisak na "one koji pokušavaju da zaobiđu naše sankcije".

16:56h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je, nakon što je zvanično objavljeno da je Evropska unija uvela deseti paket sankcija Rusiji, da sada treba uvesti sankcije "Rosatomu", ruskoj državnoj korporaciji za atomsku energiju.

"Deseti paket sankcija cilja rusku vojnu industriju, propagandu i finansijski sistem. Pritisak na ruskog agresora se mora povećati. Očekujemo odlučne korake protiv 'Rosatoma' i ruske nuklearne industrije, a takođe očekujemo i veći pritisak na vojsku i bankarstvo", naveo je Zelenski na Tviteru.

Evropska unija je usvojila deseti paket sankcija Rusiji koja je prije godinu dana izvršila invaziju na susjednu Rusiju.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj naveo je na Tviteru da je u novi paket sankcija uključeno 121 fizičko i pravno lice, uvedena su nova ograničenja uvoza i izvoza, kao i zabrana "ruskih propagandnih medija".

"Ostajemo ujedinjeni u namjeri da zaustavimo rusku vojnu mašinu", napisao je on.

Sankcijama su, kako je naveo, pogođeni odgovorni za deportaciju i prinudno usvajanje najmanje 6.000 djece iz Ukrajine.

"To je jasno kršenje medjunarodnog prava, uključujući Ženevsku konvenciju", dodao je Borelj.

16:56h

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je imao dug razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, na godišnjicu rata u Ukrajini.

"Reći ću vam jednu tajnu. On (Putin) i ja, dugo smo razgovarali o raznim temama", citirao ga je profil na društvenim mrežama koji je povezan sa Lukašenkovom pres-službom, ne iznoseći detalje, prenosi Rojters.

Kremlj se do sada nije oglasio o razgovoru dvojice lidera.

16:55h

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak odbacio je, kako je naveo, "nerealni plan" Kine za okončanje rata u Ukrajinu.

"Peking ne bi trebalo da se kladi na agresora koji je prekršio međunarodni zakon i koji će izgubiti rat", napisao je na Tviteru Podoljak.

16:54h

Sastanak članica Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20) u indijskom Bangaloru završen je danas bez konsenzusa, a Rusija i Kina su se usprotivile opisu rata u Ukrajini u završnom dokumentu.

10:33h

Bliski ruski saveznici Bjelorusija, Nikaragva, Sirija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Mali glasali su 23. februara protiv neobavezujuće rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) kojom se poziva Moskva da prekine neprijateljstva u Ukrajini i povuče svoje snage.

Povezani članci

25. Februar 2023.

Ko je i zašto stao uz Rusiju u UN?

10:20h

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je za Rojters, da je snažna osuda ruskog rata u Ukrajini "apsolutno neophodna", i da mora biti upućena sa sastanka finansijskih lidera- G20 u Indiji.

Jelen je kazala da bi izostajanje osude rata predstavljalo korak unazad u odnosu na izjavu lidera G20, prošlog novembra na indonežanskom ostrvu Bali, prenosi Rojters.

"Mislim da u saopštenju mora biti izjava koja osuđuje ruski rat. Imali smo to u prošlosti, na Baliju i to je nešto što mislim da je apsolutno neophodno", rekla je Jelen.

"I mislim da je G7 svakako jedinstvena oko toga, tako da je to nešto što bih očekivala i mislim da je neophodno i prikladno", zaključila je ona.

10:19h

Juče je bilo tačno godinu da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Šta je obilježilo jučerašnji dan na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: