Francuska: Kompanije Erbas i Er Frans oslobođene krivice za pad aviona 2009. godine

Nekima su suze grunule na oči, a pojedini su slušali u tišini dok je predsjedavajući sudija čitao odluku koja je bila poražavajuća za porodice 228 žrtava katastrofe. Zvanična istraga je pokazala da je više uzroka dovelo do nesreće, uključujući grešku pilota i stvaranje leda na eksternim senzorima

2851 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuski sud oslobodio je kompanije Erbas i Er Frans krivične odgovornosti u slučaju pada putničkog aviona 2009. godine koji je letio od Rija de Žaneira za Pariz, što je izazvalo nezadovoljstvo ljudi koji su prisustvovali suđenju.

Kako piše Asošijeted pres, nekima su suze grunule na oči, a pojedini su slušali u tišini dok je predsjedavajući sudija čitao odluku koja je bila poražavajuća za porodice 228 žrtava katastrofe.

Oni su se 13 godina borili da ovaj slučaj dođe do suda.

Tročlano sudsko vijeće ocijenilo je da nema dovoljno dokaza da se "uspostavi direktna veza između odluka dvaju kompanija i pada aviona".

Zvanična istraga je pokazala da je više uzroka dovelo do nesreće, uključujući grešku pilota i stvaranje leda na eksternim senzorima, prenosi Slobodna Evropa.

Sud nije utvrdio da kompanije snose krivičnu odgovornost, ali je zaključio da su Erbas i Er Frans odgovorni za štetu po osnovu građanskog prava.

Zato je naredio kompanijama, kako se navodi, da porodicama pogunulih plate odštetu.

Bonus video: