"Besprekorni" govor senatora sastavila vještačka inteligencija

Italijanski političar Marko Lombardo zanimljivim obraćanjem pokušao da podstakne debatu o rizicima i prednostima AI

6644 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Jedan italijanski senator iznenadio je svoje kolege pročitavši u parlamentu govor koji je sastavio čatbot, rekavši kasnije da je to učinio kako bi podstakao “ozbiljnu debatu” o rizicima i prilikama koje predstavlja vještačka inteligencija.

“Koliko nas je danas u stanju da uoči razliku između teksta koji je proizvod ljudske inteligencije i toka mislim i onog koji je proizveo algoritam vještačke inteligencij?”, kazao je senator Marko Lombardo.

Italian senator reads AI-generated speech in parliament 'to stir debate'
Italian senator reads AI-generated speech in parliament 'to stir debate'foto: REUTERS

Govor, na temu vaznih biletarelanih ugovora sa Švajcarskom, proizveo je Majkrosoftov OPEN AI GPT chatbot, kazao je senator za Rojters.

Kazao je da je njegovim saradnicima bilo potrebno “nekoliko sati” da ubace neophodne informacije u softver, koji je zatim odmah proizveo govor.

Karlo Kalenda, lider partije Akcija iz Lombardije, objavio je na Tviteru da je ono što je senator kazao bilo “besprekorno”, ali je dodao: “Još uvijek ne moga da procijenim da li je ono čemu svjedočimo napredak ili korak unazad”.

Lombardo je kazao da je impresioniran nedavnim razvojem u oblasti AI, ali je pozvao na bolje razumijevanje tehnologije kako bi se uspostavila prava ravnoteža između regulative i inovacija.

Italija se proteklih mjeseci našla u žiži nakon što su tamošnje vlasti privremeno zabranile ChatGPT i pokrenule istrahu zbog navodnog kršenja pravila o privatnosti.

U srijedu, Margret Vestager evropska komesarka za digitalno doba kazala je da će u “narednih nekoliko nedjelja” biti sastavljen nacrt kodeksa ponašanja za AI koji će biti na dobrovoljnoj osnovi.

Bonus video: