Volas: Ukrajina da izrazi zahvalnost, nijesmo mi “Amazon”

Britanski ministar odbrane pozvao Kijev da zahvalnošću ubijedi zapadne političare da nastave sa pošiljkama oružja

9955 pregleda 5 komentar(a)
Ben Volas, Foto: Rojters
Ben Volas, Foto: Rojters

Britanski ministar odbrane Ben Valas kazao je juče da je upozorio Ukrajinu da njeni međunarodni saveznici “nijesu ‘Amazon’” i da Kijev treba da izrazi zahvalnost za donacije oružja kako bi ubijedio zapadne političare da daju još.

London je jedan od najčvršćih pristalica Kijeva od početka ruske invazije prošle godine, a premijer Riši Sunak je kazao da će Britanije i njene saveznice udvostručiti podršku Ukrajini.

Međutim, Volas je upozorio da Ukrajina treba da ubijedi američke poslanike i “sumnjičave političare u drugim zemljama da je vrijedna truda”, i da “sviđalo se to nama ili ne, ljudi žele da vide zahvalnost”.

Volas je pričao na marginama NATO samita u Litvaniji kao odgovor na pitanje novinara o žalbama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Kijev nije dobio vremenski okvir za ulazak u alijansu.

Volodimir Zelenski
foto: REUTERS

Volas je podsjetio da je prošle godine putovao u Ukrajinu, gdje mu je uručen spisak za kupovinu oružja. “Znate, mi nijesmo ‘Amazon’”, kazao je on, govoreći o američkoj tehnološkoj i maloprodajnoj kompaniji. “Rekao sam im prošle godine, kada sam se vozio 11 sati da bi dobio spisak”.

Zelenski je juče ublažio ton, rekavši da su rezultati samita bili dobri iako nije bilo zvaničnog poziva Ukrajini da uđe u NATO, i dodao da je primio pozitivne vijesti od odbrambenim paketima pomoći od saveznika.

Na konferenciji za novinare Zelenski je kazao da ne razumije komentare Valasa. “Uvijek smo zahvalni Britaniji, premijerima i ministru odbrane jer nas uvijek podržavaju”, kazao je on.

“Ne znam šta je on mislio i kako drugačije treba da budemo zahvalni. Možda ministar želi nešto posebno, ali mi imamo odlične odnose”.

Na pitanje o Volasovim komentarima, Sunak je kazao da je Zelenski zahvalan na podršci koju je do sadan primio i da stiže dodatna pomoć.

“Predsjednik Zelenski je izrazio njegovu zahvalnost za ono što smo uradili u niz prilika”, kazao je Sunak na konferenciji za novinare u Viljnusu. “U potpunosti razumijem želju Volodimira da učini sve što može kako bi zaštitio svoj narod i zaustavio ovaj rat, nastavićemo da mu pružamo podršku koja mu je potrebna”.

Bonus video: