Grčka i Kipar spremaju se za rekordne vrućine, sjever Italije pogodilo nevrijeme

U Grčkoj i na Kipru su u mnogim opštinama otvorene javne klimatizovane hale u kojima građani mogu da traže zaštitu od žege. Zaposleni su pozvani da rade od kuće, a poslodavcima je upućen apel da omoguće fleksibilnije radno vrijeme, u skladu sa vremenskim prilikama

4242 pregleda 1 komentar(a)
Ljetovalište nedaleko od Limasola (Kipar), Foto: Reuters
Ljetovalište nedaleko od Limasola (Kipar), Foto: Reuters

Narednog vikenda se u Grčkoj, na Kipru i zapadnim djelovima Turske očekuju temperature iznad 40 stepeni, a u Atini će već sjutra temperatura premašiti 41 stepen, prenosi danas austrijska televizija ORF.

Ministarstvo kulture Grčke pozvalo je upravu arheoloških znamenitosti, poput Akropolja, koje privlače najviše turista da ih tokom najtoplijih djelova dana zatvore za posjetioce. Unaprijed prodate karte biće refundirane.

U Grčkoj i na Kipru su u mnogim opštinama otvorene javne klimatizovane hale u kojima građani mogu da traže zaštitu od žege. Zaposleni su pozvani da rade od kuće, a poslodavcima je upućen apel da omoguće fleksibilnije radno vrijeme, u skladu sa vremenskim prilikama.

Posebna briga, kako su navele vlasti u tim zemljama, treba da bude posvećena starijim ljudima i djeci, a ne treba nipošto zaboraviti ni kućne ljubimce i životinje na ulicama kojima treba ostavljati posude sa dno vode.

Istovremeno, grčko ministarstvo civilne zaštite upozorilo je na povećanu opasnost od požara naredne nedjelje, jer se uz toplotni talas, u nekim djelovima zemlje očekuje jak vjetar.

I dok se jug Evrope priprema za toplotni talas, sjever Italije pogodilo je snažno nevrijeme, i to regione Furlanija-Julijska Krajina i Južni Tirol. Materijalnih šteta najviše je bilo u okruzima Udine i Gorica, gdje su oštećeni krovovi i gdje je vjetar obarao drveće i stubove dalekovoda.

U mjestu Torviskoza, u okrugu Udine, 40 ljudi moralo je da bude evakuisano jer je zgradu u kojoj su živjeli teško oštetio snažan vjetar.

Bonus video: