Crveno upozorenje u četiri južne regije u Francuskoj

Upozorenje, najozbiljnije u Francuskoj, omogućava lokalnim vlastima da prekinu sportske ili kulturne događaje i zatvore javne objekte ako je potrebno, piše Rojters

6502 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Francuska je u ponedjeljak poslijepodne izdala "crveno upozorenje" za četiri južna regiona usred perioda pretjerano vrućeg vremena, sa očekivanim temperaturama na 41 stepen Celzijusa dolini Rone.

Upozorenje, najozbiljnije u Francuskoj, omogućava lokalnim vlastima da prekinu sportske ili kulturne događaje i zatvore javne objekte ako je potrebno, piše Rojters.

Regije na meti uzbune, koja je stupila na snagu u 16:00 po lokalnom vremenu, su Rona, Drome, Ardeche i Haute-Loire, saopštio je Meteo France.

To je bio šesti put da je francuska meteorološka služba pokrenula crvenu uzbunu, dio vladinog programa zaštite stanovništva u periodima ekstremnih vremenskih prilika, i prvi takav slučaj ove godine.

"Spremni smo za ovakvu vrstu meteoroloških događaja. Mi samo pojačavamo prevenciju", rekao je novinarima ministar zdravlja Aurelijen Ruso.

"Naša poruka stanovništvu je maksimalna budnost."

U ovoj fazi francuske bolnice nisu svjedoci masovnog porasta broja ljudi koji traže hitnu pomoć zbog bolesti uzrokovanih vrućinom, dodao je.

Ranije u ponedjeljak, Meteo France je izdao narandžasto upozorenje za polovinu teritorije zemlje, navodeći da će temperature dostići između 35 i 38 stepeni u većini pogođenih departmana. Očekivali su se "pikovi" od 41 Celzijus na jugozapadu i u dolini Rone.

Očekuje se da će temperature u utorak popodne porasti na između 40 i 42 Celzijusa u južnim departmanima Ardeche, Drome, Vaucluse i Gard, saopštio je Meteo France.

Odvojeno, francuska energetska kompanija EDF saopšila je da je u ponedjeljak produžila prekid u svom nuklearnom reaktoru Golfeh 2 od 1,3 gigavata u jugozapadnoj Francuskoj jer je riječna voda koja se koristila za hlađenje reaktora premašila maksimalnu temperaturu zbog toplotnog talasa.

Neki tehnički problemi u reaktoru takođe su igrali ulogu u odlaganju ponovnog pokretanja do avgusta. 25, rekao je portparol EDF-a. Reaktor je van mreže od 27. marta i trebalo je da se ponovo pokrene u nedjelju.

Nivoi temperature vode za potrebe hlađenja u elektrani Bugej i drugom reaktoru duž rijeke Rone na jugoistoku takođe su premašili vladine smjernice.

Bonus video: