Izbori u Bavarskoj i Hesenu: Trijumf Demohrišćana, sunovrat Socijaldemokrata

Pobjede konzervativaca u Bavarskoj i Hesenu nisu iznenađenje. Stranke koje su na vlasti na saveznom nivou – posebno SPD kancelara Šolca – dobile su težak šamar. Alternativa za Njemačku sve jača.

7577 pregleda 2 komentar(a)
Markus Zeder, premijer Bavarske, Foto: Shutterstock
Markus Zeder, premijer Bavarske, Foto: Shutterstock

Na izborima za parlamente u bogatim njemačkim pokrajinama Bavarskoj i Hesenu konzervativci su ubjedljivo odbranili vlast. Na vlasti će ostati premijer iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), to jest sestrinske Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Istovremeno su se u Berlinu oglasila zvona za uzbunu. Jer sve tri stranke koje vladaju na saveznom nivou – Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali – u obje pokrajine doživeli su znatan pad.

Desničari slave

U Bavarskoj je CSU osvojila 37 odsto glasova, skoro isto kao na izborima prije pet godina. To znači da će Markus Zeder ostati nedodirljivi premijer Bavarske.

Doduše, CSU je opet daleko od apsolutne većine, te će vjerovatno nastaviti koaliciju sa tvrdo konzervativnim Slobodnim biračima koji su osvojili za njih odličnih 15,3 odsto glasova.

U desničarskoj Alternativi za Njemačku su pak žestoko slavili rezultat od 14,8 odsto, što ih stavlja na treće mjesto i znači dalje jačanje ove partije koja je posebno moćna na istoku zemlje.

Slijede Zeleni sa padom na 14,4 odsto, te Socijaldemokrate sa istorijskim fijaskom od 8,4 odsto. Liberali i Ljevica ostali su ispod cenzusa.

Debakl stranaka vlade Olafa Šolca

Nešto sjevernije od Bavarske, u saveznoj pokrajini Hesen – slična slika. Ovdje je CDU sa 34,6 odsto osvojila 7,6 odsto više nego na izborima prije pet godina.

Aktuelni premijer Boris Rajn ostaje na čelu ove pokrajine, ali je za sada neizvjesno s kim će sastavljati koaliciju. Teoretski je to moguće s dosadašnjim partnerom strankom Zeleni koja je doduše izgubila pet odsto glasova i osvojila 14,8 odsto.

Moguća je i koalicija sa Socijaldemokratama koje su u Hesenu takođe doživjele najgori rezultat ikada, sa svega 15,1 odsto. Mnogi za to krive saveznu ministarku unutrašnjih poslova Nensi Fezer koja je bila kandidatkinja za pokrajinsku premijerku.

U Hesenu je Alternativa za Njemačku pak slavila istorijski uspeh – najbolji rezultat u jednoj zapadnoj pokrajini ikada. Prvi put su drugoplasirani sa 18,4 odsto.

Liberalima je, prema preliminarnim rezultatima, ipak pošlo za rukom da ostanu u parlamentu sa tačno pet odsto glasova. Ljevica je ostala daleko ispod crte.

Tema migracija prevladavala predizbornom kampanjom

Izbori u dvije ekonomski snažne savezne pokrajine u kojima živi skoro četvrtina stanovnika Nemačke bili su važan test raspoloženja birača nakon polovine mandata vlade Olafa Šolca.

I oni su potvrdili ispitivanja javnog mnjenja koja pokazuju da je samo 19 odsto građana zadovoljno radom savezne vlade.

U predizbornim kampanjama su veliku ulogu igrale teme poput migracije i energetske politike gdje savezna vlada do sada, po mišljenju građana, nije briljirala.

To potvrđuje i uspjeh AfD, kojem je glavna tema spriječavanje migracija i debakl ministarke Fezer u Hesenu, koja se smatra odgovornom za nezadovoljstvo građana politikom prema migrantima.

Sljedeći izbori su idućeg proljeća – glasa se za Evropski parlament. A onda krajem idućeg ljeta dolazi glasanje u istočnim pokrajinama Brandenburgu, Tiringiji i Saksoniji, gdje je AfD prema anketama daleko najjača politička snaga.

Bonus video: