Zelenski: Neodgovorno je upuštati se u razgovore o održavanju izbora u vrijeme rata

Zelenski je rekao da je treba shvatiti da je "vrijeme za odbranu, vrijeme za borbu, od koje zavisi sudbina države i njenih ljudi"

11402 pregleda 8 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedjeljak da je neodgovorno upuštati se u razgovore o održavanju izbora u vrijeme rata i pozvao na jedinstvo kako bi se izbjegle besmislene političke rasprave.

Zelenski je rekao da je ključno koncentrisati se na vojne izazove s kojima se zemlja suočava dok pokušava da potisne ruske snage koje su okupiraju skoro petinu njene teritorije više od 20 mjeseci pošto je Kremlj pokrenuo opštu invaziju.

"Svi razumijemo da je sada, u vrijeme rata, kada ima mnogo izazova, krajnje neodgovorno baviti se temama u vezi sa izborima na tako neozbiljan način", rekao je on u svom noćnom video obraćanju.

Zelenski je rekao da je treba shvatiti da je "vrijeme za odbranu, vrijeme za borbu, od koje zavisi sudbina države i njenih ljudi".

"Smatram da izbori u ovom trenutku nisu primjereni", dodao je ukrajinski predsjednik.

Izbori su zabranjeni prema vanrednom stanju koje je na snazi u Ukrajini, ali je Zelenski razmišljao da li da se pozove na posebne odredbe za njihovo organizovanje, za šta su potrebni i promjena zakona i strana pomoć.

Zelenski je rekao da bi želio da se kandiduje za drugi mandat ako bude izbora.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je tokom vikenda da predsjednik razmatra prednosti i nedostatke izbora u vrijeme rata.

Bonus video: