Ukrajina tvrdi da je dronovima napala rusku čeličanu: "Sirovine iz ovog preduzeća koriste se za proizvodnju projektila"

Ukrajinski izvor je rekao Rojtersu da je napad, zajednička operacija vojne obavještajne službe GUR i bezbjednosne službe SBU, izazvao veliki požar i da je osoblje evakuisano

6517 pregleda 57 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Ukrajinske bespilotne letjelice (dronovi) napale su preko noći u veliku rusku čeličanu, izazvavši veliki požar, rekao je izvor iz Kijeva danas, na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, prenosi agencija Rojters.

Guverner ruskog regiona Lipeck rekao je da je to fabrika u gradu Lipecku, koji se nalazi oko 400 km sjeverno od ukrajinske granice, i u kojoj se proizvodi 18 odsto ruskog čelika.

On je rekao da je požar koji je očigledno izazvan udarom dronom ugašen u fabrici, kojom upravlja ruski proizvođač čelika kompanija "Novolipeck" (NLMK) , i da nije bilo žrtava.

Ukrajinski izvor je rekao Rojtersu da je napad, zajednička operacija vojne obavještajne službe GUR i bezbjednosne službe SBU, izazvao veliki požar i da je osoblje evakuisano.

"Sirovine iz ovog preduzeća koriste se za proizvodnju ruskih projektila, artiljerije, dronova. Dakle, to je legitiman cilj za Ukrajinu", rekao je izvor, ne precizirajući lokaciju fabrike.

NLMK je u oktobru 2022. saopštio da njegove ruske operacije nisu u stanju da proizvedu teški čelik vojnog kvaliteta i da ne isporučuju robu za vojsku, već samo valjane čelične trake za opštu civilnu upotrebu.

Video objavljen na društvenim mrežama za koji se tvrdi da je iz Lipecka pokazao je eksploziju, sa narandžastim plamenom koji je osvjetljavao noćno nebo.

NLMK je na društvenim mrežama saopštio da je požar izbio u 1:40 ujutro.

Kompanija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Proizvodnja u fabrici je obustavljena dok istražni tim radi na licu mjesta, rekao je izvor upoznat sa tim. Vidljiva šteta nije značajna, dodao je izvor.

Napadi ukrajinskih dronova na ruske vojne i industrijske ciljeve postali su sve češći posljednjih mjeseci, posebno pogađajući naftna postrojenja za koja Kijev kaže da su od vitalnog značaja za ruske ratne napore, ali ukrajinski izvori ranije nisu preuzeli odgovornost za napad na čeličanu.

Ruske vlasti saopštile su da su ukrajinske bespilotne letjelice oborene preko Lipecka, Kurska i Tulske oblasti tokom noći.

Bonus video: