Edvards: Tortura postala namjerna politika ruskih oružanih snaga i saveznika na okupiranim teritorijama Ukrajine

Izvjestiteljka Ujedinjenih nacija (UN) za pitanje torture je pozvala Moskvu da "izda jaku i nedvosmislenu direktivu u kojoj treba da se navodi da mučenje nikada nije dozvoljeno i da će biti kažnjeno" i da "otvori istrage o tim optužbama i omogući međunarodnim inspektorima da posete pritvore i posmatraju krivični postupak"

5867 pregleda 6 komentar(a)
Edvards, Foto: Screenshot/Youtube
Edvards, Foto: Screenshot/Youtube

Ruske oružane snage i njihovi saveznici sistematski koriste torturu na okupiranim teritorijama Ukrajine što je postalo njihova "namjerna politika" - rekla je danas specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija (UN) za pitanje torture Alis Džil Edvards.

Ona je navela da "broj vjerodostojnih optužbi za mučenje i druge oblike okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja" ukazuje da je "mučenje element ruske ratne politike".

"Čini se da ti teški zločini nisu rezultat slučajnosti ili nesreće" - rekla je Savjetu UN za ljudska prava Edvards koja je u septembru bila u Ukrajini.

Edvards je zato pozvala Moskvu da "izda jaku i nedvosmislenu direktivu u kojoj treba da se navodi da mučenje nikada nije dozvoljeno i da će biti kažnjeno" i da "otvori istrage o tim optužbama i omogući međunarodnim inspektorima da posete pritvore i posmatraju krivični postupak".

Novinarima je prenijela da je od ukrajinskih tužilaca saznala da su otvorene 103.000 predmeta koji se odnose na ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, a da slučajevi torture čine 90 odsto.

Edvards koja je rekla da je i sama ispitala desetine slučajeva navodnih zloupotreba koje čine ruske snage i njihovi saveznici, iznela je da je utvrdila da postoji jasna "namjera i svrha u praksi torture koja se ne može opisati kao slučajno i nenamerno ponašanje".

U izvještaju je Edvards napisla da je utvrdila da je "tortura praktikovana na organizovan i sistematski način" i da je ista praksa na raznim djelovima okupiranih regiona.

Njeni nalazi, rekla je ona Savjetu, ukazuju na "direktno ovlašćenje i namjernu politiku" da se to čini.

Edvards i drugi specijalni izvjestioci su nezavisni eksperti koje je naručio Savjet UN za ljudska prava, ali oni ne govore u ime UN.

Po njenim riječima, ukrajinske vlasti ulažu iskrene napore da se prema ratnim zarobljenicima odnose s poštovanjem, ali ima zabrinutosti zbog uslova pritvora u kaznenoj ustanovi u Lavovu, gdje su ukrajinski državljani optuženi za saradnju s Rusima.

Edvards je rekla da su ukrajinske snage u nekoliko navrata optužene za zlostavljanje, uglavnom u vezi s hapšenjem i tranzitom zatvorenika.

"Pozivam ukrajinske vlasti da hitno istraže te optužbe, pojačaju obuku i disciplinske i druge preventivne mjere i obezbijede zaštitu svih zakonskih prava svih podnosilaca pritužbi i pritvorenika", dodala je ona.

Bonus video: