Papa Franjo: Ukrajina treba da podigne bijelu zastavu i pristane na pregovore sa Rusijom

"To budi osjećaj stida, ali sa koliko mrtvih će se ovo završiti? Treba pregovarati na vrijeme i potražiti neku zemlju koja će djelovati kao posrednik", rekao je papa Franjo

21567 pregleda 54 reakcija 42 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franjo izjavio je da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti, podigne "bijelu zastavu" i pregovara o prekidu rata s Rusijom.

Papa je u intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI, snimljenom u februaru, koji će biti u cjelosti emitovan 20. marta, rekao da strana koja gubi u sukobu mora da smogne hrabrosti da to prizna i pristane na pregovore.

"Vjerujem da je jači onaj ko vidi situaciju, misli o ljudima i ima hrabrost bijele zastave i pregovara", rekao je papa i dodao da pregovore treba voditi uz posredstvo međunarodnih sila i da za njih treba imati smjelosti, kada "stvari idu naopako", prenosi Rojters.

"To budi osjećaj stida, ali sa koliko mrtvih će se ovo završiti? Treba pregovarati na vrijeme i potražiti neku zemlju koja će djelovati kao posrednik", rekao je Papa Franjo u intervjuu koji je vođen prije nego što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponudio da bude domaćin samita Ukrajine i Rusije za okončanje rata.

Erdogan je novu ponudu iznio poslije sastanka u Istanbulu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji je rekao da, iako želi mir, neće predati teritoriju svoje zemlje.

Portparol Zelenskog nije odmah odgovorio na zahtjev da prokomentariše izjavu poglavara Rimokatoličke crkve.

Bonus video: