Orban: Tramp neće dati ni peni i zato će se završiti ukrajinsko-ruski rat

Govoreći u intervjuu za državnu televiziju M1 kasno 10. marta, Orban, čija je vlada odbila poslati oružje Kijevu dok je nastavila održavati veze s Moskvom, rekao je nakon sastanka s Trampom da je "očito da Ukrajina sama ne može izdržati na nogama"

5096 pregleda 7 komentar(a)
Orban i Tramp, Foto: Reuters
Orban i Tramp, Foto: Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se vratio u zemlju nakon privatnog sastanka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) s Donaldom Trampom, rekao je da bivši američki predsjednik ima "prilično detaljne planove" o tome kako okončati ruski rat protiv Ukrajine i da Kijevu neće dati daljnja sredstva kako bi ubrzao kraj sukoba.

Govoreći u intervjuu za državnu televiziju M1 kasno 10. marta, Orban, čija je vlada odbila poslati oružje Kijevu dok je nastavila održavati veze s Moskvom, rekao je nakon sastanka s Trampom da je "očito da Ukrajina sama ne može izdržati na nogama."

Putovanje mađarskog premijera uslijedilo je u trenutku kada republikanci u Predstavničkom domu Kongresa SAD blokiraju paket pomoći vrijedan 60 milijardi dolara, dok insistiraju na provođenju graničnih bezbjednosnih mjera u zamjenu za podršku za slanje novca u Kijev.

Američki Senat već je odobrio paket, od kojeg se veći dio odnosi na to da Ukrajina kupuje američko oružje i vojnu opremu. Američki predsjednik Džozef Bajden, demokrata koji je vjerovatni kandidat stranke za predsjedničke izbore u novembru, podržao je paket pomoći, ali Tramp, koji ima više izolacionističku crtu, kritikovao je paket pomoći.

"On neće dati ni peni u ukrajinsko-ruski rat i zato će rat završiti", rekao je Orban u intervjuu govoreći o Trampu, koji je blizu da postane kandidat Republikanske stranke na izborima.

"Ako Amerikanci ne daju novac i oružje, a i Evropljani, onda će ovaj rat biti gotov. A ako Amerikanci ne daju novac, Evropljani nisu u stanju da sami finansiraju ovaj rat i onda će rat završiti," dodao je mađarski premijer.

Orban se istakao u Evropskoj uniji po razilaženju s većinom čelnika bloka i održavanju veza s autokratskim vođama, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Orban je prošle sedmice otputovao u SAD, gdje je govorio u konzervativnoj Fondaciji Heritage, a kasnije se sastao s Trampom u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, odustajući od bilo kakvih sastanaka s Bijelom kućom tokom putovanja.

Trampov predizborni štab je u saopštenju o sastanku održanom 8. marta naveo da su njih dvojica razgovarali o "širokom rasponu pitanja koja utiču na Mađarsku i SAD, uključujući najveću važnost jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije".

U izjavi se detaljnije ne komentarišu rasprave, niti se spominje Ukrajina.

Orban je rekao da se mir u Ukrajini prvo mora postići primirjem, a zatim potpunim mirovnim sporazumom, za što Tramp "ima sredstva". Nije dao više detalja.

Portparol Dmitrij Peskov rekao je 11. marta da je Kremlj upoznat s Orbanovom izjavom, ali nije imao komentara.

"Vidjeli smo to, ali nemamo što reći, jer nisu ponuđeni nikakvi detalji i nije jasno kakav bi to plan (Tramp) mogao biti", rekao je Peskov.

Orban je odbio poslati oružje Ukrajini kako bi joj pomogao u borbi protiv ruske invazije i kritikovao je zapadne sankcije protiv Rusije. On je više puta pozivao na primirje u Ukrajini kako bi se okončao rat. Uvjeren da Kijev ne može dobiti taj rat, Orban stalno poziva na primirje.

Nakon što je Mađarskoj u decembru omogućila pristup nekim tranšama fondova EU, Evropska komisija i dalje blokira isplatu oko 20 milijardi eura namijenjenih Budimpešti zbog optužbi da je Orban unazadio demokratiju tokom svojih 13 godina na vlasti.

Njegova vlada odbacuje ove optužbe.

Bonus video: