Rusija zabranila ulazak za 227 američkih državljana

Na listi su, između ostalih, specijalni savjetnik Stejt Departmenta Derek Šole, bivši američki ambasador u Rusiji Džon Džozef Saliven i portparol Stejt Departmenta Metju Miler, prenosi Radio Slobodna Evropa

5329 pregleda 14 komentar(a)
Detalj iz Moskve (Ilustracija), Foto: Reuters
Detalj iz Moskve (Ilustracija), Foto: Reuters

Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 227 državljana Sjedinjenih Američkih Država (SAD), među kojima su članovi američke administracije, univerzitetski profesori, menadžeri, članovi uprava velikih kompanija i novinari.

Na listi su, između ostalih, specijalni savjetnik Stejt Departmenta Derek Šole, bivši američki ambasador u Rusiji Džon Džozef Saliven i portparol Stejt Departmenta Metju Miler, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, zabrana je uvedena, jer su "umiješani u razvoj, sprovođenje i opravdavanje rusofobnog kursa u trenutnoj administraciji SAD".

Navodi se da se radi o "kontramjerama na sve šire sankcije koje su američke vlasti u ogromnoj mjeri uvele ruskim državljanima", zbog podrške Kremlju i agrsiji na Ukrajinu.

"Zabranjen je ulazak u Rusiju za 227 Amerikanaca umiješanih u razvoj, sprovođenje i opravdavanje rusofobnog kursa u trenutnoj administraciji SAD-a, kao i onih koji su direktno umiješani u antiruske postupke", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da je cilj proširenja ruskog spiska da se Vašingtonu da do znanja da nijedan agresivan postupak neće proći bez kazne i odgovora.

Bonus video: