Putin: Prisustvo zapadnih trupa u Ukrajini moglo bi da odvede svijet na ivicu Trećeg svjetskog rata

Putin je rekao da prioritet Rusije mora biti rješavanje zadataka povezanih sa, kako on naziva, "specijalnom vojnom operacijom" Moskve u Ukrajini i jačanje vojske

50317 pregleda 62 reakcija 61 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2024. 00:13h

Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je danas Rusima koji su izašli da glasaju, rekavši da će rezultat predsjedničkih izbora omogućiti ruskom društvu da se konsoliduje i ojača, prenosi agencija Rojters.

Vladimir Putin
foto: Reuters

Putin je kasno večeras govorio u svom izbornom štabu nakon što su rezultati pokazali da je ostvario rekordnu pobjedu na predsjedničkim izborima u Rusiji u postsovjetskom periodu.

Putin je rekao da prioritet Rusije mora biti rješavanje zadataka povezanih sa, kako on naziva, "specijalnom vojnom operacijom" Moskve u Ukrajini i jačanje vojske.

Vladimir Putin
foto: Reuters

On je kazao da će učiniti sve što može da riješi te zadatke i ciljeve koje on i njegova administracija smatraju prioritetnim.

Poručio je da ruske oružane snage svakodnevno napreduju u Ukrajini i da moskovske snage drže inicijativu na bojnom polju.

Vladimir Putin
foto: Reuters

O totalnom konfliktu sa NATO, ukoliko bi se zapadne trupe našle u Ukrajini, Putin je rekao: "Sve je moguće u modernom svijetu", prenio je Rojters.

"Ne mislim da je iko zainteresovan za ovo. Francuska bi mogla da odigra ulogu u mirnom rješenju u Ukrajini", poručio je ruski predsjednik.

Putin je rekao da će Rusija morati da razmisli sa kim bi mogla da razgovara o mogućnosti mira u Ukrajini, sugerišući da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije opcija, navodi Rojters.

Vladimir Putin
foto: Reuters

Putin je rekao da bi prisustvo zapadnih trupa u Ukrajini moglo da odvede svijet na ivicu Trećeg svjetskog rata, ali je rekao da ne misli da je iko zainteresovan za takav scenario.

Putin je takođe kritikovao politički sistem Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i ono što je nazvao politički motivisanim slučajevima, rekavši da se cio svijet smije Vašingtonu.

Vladimir Putin
foto: Reuters

Rekao je da opozicioni izborni protest protiv njega koji je organizovala opozicija nije imao efekta, ali da treba kazniti ljude koji su vandalskim aktima spriječili druge da glasaju.

Pristalice pokojnog Alekseja Navaljnog pozvale su Ruse da se pojave na biračkim mjestima na protestu "Podne protiv Putina" kako bi pokazali svoje protivljenje lideru koga opisuju kao korumpiranog autokratu.

Navaljni je preminuo sredinom februara u zatvoru u krugu ruskog Arktika.

Putin je rekao da je prije smrti Navaljnog pristao na razmjenu zatvorenika u kojoj bi učestvovao i Navaljni i rekao da je tužno kada neko umre.

Putin je rekao da je glavni uslov za razmjenu bio da se Navaljni ne vrati u Rusiju.

Vladimir Putin
foto: Reuters

Navaljni je bio Putinov najžešći domaći protivnik. Njegovi saveznici optužuju Putina da ga je ubio, što Kremlj negira.

Putin je poručio da na Zapadu nema demokratije, uključujući SAD.

Pohvalio je Kinu za njen uspjeh na svjetskoj sceni, prognozirajući da će odnosi Rusije i Kine postati jači u narednim godinama.

Rekao je i da je Rusija spremna za razgovore o francuskom predlogu za prekid vatre u Ukrajini tokom Olimpijskih igara, ali da će morati da uzme u obzir interese Rusije na prvoj liniji fronta.

I u Crnoj Gori se glasalo za predsjednika Rusije.

Bonus video: