Ukrajinske elektrane oštećene u ruskim napadima, navodi Kijev

Ukrenergo je na Telegramu naveo da su oštećene termoelektrane i hidroelektrane u centralnim i zapadnim regionima

5075 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa prethodnog napada na elektroenergetske infrastrukture u Ukrajini, Foto: REUTERS
Detalj sa prethodnog napada na elektroenergetske infrastrukture u Ukrajini, Foto: REUTERS

Termoelektrane i hidroelektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini pogođene su u ruskim napadima dronovima i raketama, saopštio je u petak operater električne mreže Ukrenergo, poslije novog napada na već oštećenu elektroenergetsku infrastrukturu.

Ukrajinske snage uništile su tokom noći 58 jurišnih dronova koje je lansirala Rusija, kao i 26 krstarećih raketa, rekao je u petak šef ukrajinskog vazduhoplovstva.

On je dodao da je Rusija "izvela snažan raketno-vazdušni udar na ukrajinski sektor goriva i energije, koristeći različite tipove raketa i jurišnih dronova".

Ukrenergo je na Telegramu naveo da su oštećene termoelektrane i hidroelektrane u centralnim i zapadnim regionima.

Regionalni zvaničnici rekli su da su ruske snage napale infrastrukturu u okrugu Kamianske u blizini grada Dnjepra. Najmanje jedna osoba je ranjena, dodali su zvaničnici.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko takođe je rekao da su jutros napadnuti energetski objekti u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Čerkaskoj oblasti.

"Objekti za proizvodnju električne energije gađani su dronovima i projektilima", naveo je Geluščenko na Fejsbuku.

Ukrajinska televizija javila je da su se čule eksplozije u oblastima Ivano-Frankivsk i Hmeljnicki i gradu Dnjepru, pošto su ruske krstareće rakete primijećene u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

Najveća privatna elektrokompanija DTEK saopštila je da su napadnute njene tri termoelektrane.

"Oprema je teško oštećena. Nakon što je napad završen, energetski inženjeri su odmah počeli da popravljaju štetu", saopštio je DTEK na Telegramu.

Ukrajinski distributer električne energije Jasno naveo je ove nedelje da je DTEK izgubio oko 50 odsto svojih kapaciteta pošto su njegovi objekti pogođeni u ruskim napadima raketama i dronovima.

Bonus video: