Ukrajina: Rusija ove godine ispalila pet hipersoničnih projektila Cirkon na Kijev

Rakete Cirkon imaju domet od 1.000 kilometara i putuju devet puta većom brzinom od zvuka, saopštile su ruske vlasti.

4239 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je od početka godine upotrijebila pet svojih novih hipersoničnih projektila Cirkon za napade na Kijev, saopštila je gradska vojna uprava.

Oni su među više od 180 ruskih raketnih i napada bespilotnim letjelicama na ukrajinsku prijestonicu u prva tri mjeseca ove godine, saopštila je kijevska vojna uprava u postu na mreži Telegram 1. aprila.

Rakete Cirkon imaju domet od 1.000 kilometara i putuju devet puta većom brzinom od zvuka, saopštile su ruske vlasti.

Vojni analitičari ističu da bi hipersonična brzina ovih raketa mogla značiti znatno smanjeno vrijeme reakcije za protivvazdušnu odbranu i sposobnost da se napadnu velike, duboke i ojačane mete.

Predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u godišnjem obraćanju o stanju nacije 29. februara da je Rusija koristila rakete Cirkon, ne navodeći koje su lokacije bile gađane.

On je opisao Cirkon kao dio nove generacije sistema naoružanja koje nema premca.

Kijevska administracija je saopštila da je grad od početka 2024. godine takođe pogođen sa šest drugih vrsta projektila, uključujući krstareće rakete 'Kh-101'.

Rusija je takođe na ukrajinsku prijestonicu ispalila 11 projektila Kinžal, još jedno hipersonično naoružanje koje se kreće brzinom nekoliko puta većom od zvuka, navodi se u saopštenju.

Iz Moskve nije bilo komentara na ove navode.

Rusija redovno najavljuje raketne udare na Ukrajinu protiv, kako se navodi, vojnih i energetskih ciljeva, iako su neke rakete pogađale i civilne zgrade, piše Rojters.

Tokom protekle dvije sedmice, Rusija je pojačala bombardovanje elektroenergetske i gasne infrastrukture širom Ukrajine, uzrokujući značajnu štetu i nestanke struje u nekoliko velikih gradova.

Od početka invazije na Ukrajinu februara 2022. godine, takođe je nastojala da pogodi političke, vojne i druge ciljeve u Kijevu.

Bonus video: