Rusija: U Dagestanu uhapšene četiri osobe povezane s napadima u Moskvi

U saopštenju FSB-a od 1. aprila se ističe da su dan ranije u Dagestanu uhapšene četiri strana državljanina koji su bili "direktno uključeni u finansiranje i snabdijevanje terorističkim sredstvima počiniocima terorističkog akta" prošlog mjeseca u Moskvi

6986 pregleda 4 komentar(a)
Mahačkala, Rusija, Foto: Shutterstock
Mahačkala, Rusija, Foto: Shutterstock

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da su uhapšene četiri osobe koje su navodno obezbijedile novac i oružje za prošlomjesečni napad na moskovsku koncertnu dvoranu.

U najsmrtonosnijem napadu u Rusiji u posljednjih 20 godina, grupa naoružanih muškaraca otvorilia je vatru iz automatskog oružja na posjetioce koncerta 22. marta u Krokus siti holu, usmrtivši najmanje 144 osobe.

U saopštenju FSB-a od 1. aprila se ističe da su dan ranije u Dagestanu uhapšene četiri strana državljanina koji su bili "direktno uključeni u finansiranje i snabdijevanje terorističkim sredstvima počiniocima terorističkog akta" prošlog mjeseca u Moskvi.

Dagestan je region sa većinski muslimanskim stanovništvom u regionu južnog Kavkaza u Rusiji.

FSB je u saopštio da su oni uhapšeni u operaciji u regionalnoj prijestonici Mahačkali i obližnjem gradu Kaspijsku.

"Odnio sam oružje njima, ovim momcima koji su napali Krokus siti hol. Odnio sam im oružje iz Mahačkale", navodi jedan od uhapšenih na snimku FSB-a, koji je prenijela novinska agencija Interfaks.

Ruske vlasti su ranije saopštile da su uhapsile 12 osoba za koje kažu da su povezane sa napadom - uključujući četvoricu osumnjičenih napadača, koji su identifikovani kao državljani Tadžikistana.

Odgovornost za napad u koncertnoj dvorani preuzela je "Islamska država Horasan" (ISIS-K), iako je ruski predsjednik, Vladimir Putin, govorio o ukrajinskoj i zapadnoj vezi.

Kijev i Zapad su više puta negirali bilo kakvu umiješanost.

Inače, FSB se našao na meti kritika zbog neuspjeha da osujeti prošlomjesečni napad uprkos privatnim i javnim upozorenjima američke obavještajne zajednice da "ekstremisti" planiraju napad na "velika okupljanja" u Moskvi.

Agencija redovno objavljuje da je osujetila navodne "terorističke ćelije", ali je posljednjih mjeseci uglavnom najavljivala hapšenja, kako ih naziva, proukrajinskih diverzanata koji planiraju napade na ruske vojne lokacije i infrastrukturu.

Bonus video: