Vile i "roleksi" od novca EU

Uhapšene 22 osobe zbog zloupotrebe fondova Evropske unije za oporavak od kovida

22801 pregleda 56 reakcija 8 komentar(a)
Hapšenja su sprovedena u Italiji, Austriji i Slovačkoj, Foto: Beta/AP
Hapšenja su sprovedena u Italiji, Austriji i Slovačkoj, Foto: Beta/AP

Italijanska policija je juče saopštila da su 22 osobe uhapšene i da je zaplijenjena imovina od vila do “roleksa” u vrijednosti od 600 miliona eura u okviru istrage o navodnoj prevari povezanoj sa fondovima Evropske unije i Italije.

Finansijska policija u Veneciji saopštila je da vjeruju da je grupa, koja je djelovala u nekoliko evropskih država pokušala da zloupotrijebui sredstva EU za oporavak od pandemije, kao i velikodušni stambeni program koji je uvela Italija.

Policija je saopštila da su zaplijenili vile, “roleks” satove, “kartije” nakit, zlato, kriptovalute i luksuzne automobile poput “lamborginija” i “poršea”, prenio je Rojters.

Tri osobe su uhapšene u Slovačkoj, dvije u Austriji i 17 širom Italije, a pretresi se sprovode i u Rumuniji.

Istraga će pojačati strah da Fond za oporavak i otpornost (RRF) EU i italijanski građevinski programi predstavljaju povoljnu priliku za prevarante.

Italija je do sada primila skoro 102 milijarde eura iz EU fondova za oporavak od kovida, a još preko 90 milijardi se očekuje do 2026.

Policija je saopštila da su osumnjičeni osmislili “složene sisteme prevare”, koristeći niz fiktivnih preduzeća kako bi predstavili izmišljene projekte. Nakon što je prevara izvršena, organizacija je uspostavila sistem pranja novca, uključujući korišćenje kriptoimovine i oblak servera lociranih u zemljama koje ne sarađuju.

Italijanska policija je saopštila da su sarađivali sa Kancelarijom evropskog javnog tužioca (EPPO), koja je odgovorna za istraživanje i gonjenje krivičnih djela protiv finansijskih interesa EU.

U svom godišnjem izvještaju objavljenom u februaru, EPPO je naveo da je u 2023. godini imao 1.927 pokrenutih istraga, koje su ukupno obuhvatile oko 19,2 milijarde eura sumnjivih prevara.

Samo u Italiji je otvoreno 618 istraga.

Bonus video: