Bivšoj saradnici Navaljnog zatvorska kazna produžena za dvije godine: Prvobitna bila "previše popustljiva"

Čaniševa je prvobitno osuđena u junu 2023. godine nakon što ju je sud u Ufi, glavnom gradu Baškortostana, proglasio krivom za pravljenje ekstremističke zajednice, podsticanje na ekstremizam i osnivanje organizacije koja je kršila prava građana

5138 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrhovni sud ruskog regiona Baškortostan produžio je danas zatvorsku kaznu Liliji Čaniševoj, bivšoj šefici tima pokojnog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u Ufi, za dvije godine nakon što su tužioci rekli da je njena prvobitna kazna od sedam i po godine za ekstremizam bila previše popustljiva.

Tužioci su tražili produženje za dvije i po godine da bi joj bila 10 godina. Čaniševa je tokom sudske rasprave ponovila da nije kriva, prenio je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Čaniševa je prvobitno osuđena u junu 2023. godine nakon što ju je sud u Ufi, glavnom gradu Baškortostana, proglasio krivom za pravljenje ekstremističke zajednice, podsticanje na ekstremizam i osnivanje organizacije koja je kršila prava građana.

Njen saoptuženi, aktivista Rustem Muljukov, osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog optužbi za učešće u aktivnostima ekstremističke organizacije, uključujući organizovanje događaja, edukativnih seminara, istraživačkih programa, skupova i demonstracija u Ufi. Vrhovni sud mu nije promijenio kaznu zatvora.

Čaniševa je bila na čelu lokalne jedinice Navalnijeve mreže regionalnih predizbornih štabova sve dok ih njegov tim nije raspustio pošto je tužilac u Moskvi na sud tražio da budu proglašeni "ekstremističkim".

Taj zahtjev je prihvaćen, čime je organizacija faktički stavljena van zakona.

Odbrana Čaniševe navela je tada da je njeno hapšenje prvo otkako je pokret zabranjen. Čini se da su optužbe retroaktivne pošto se tiču perioda prije nego što je organizacija za koju je radila pravno klasifikovana kao ekstremistička.

Navaljni je preminuo 16. februara u arktičkom zatvoru dok je služio 19-godišnju kaznu zbog ekstremizma i drugih optužbi.

Nekoliko opozicionih lidera i drugih saradnika Navaljnog optuženo je za osnivanje ekstremističke grupe.

Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, nekoliko bivših saradnika Navaljnog optuženo je za diskreditaciju ruske vojske, širenje "lažnih" vijesti o vojsci i ekstremizam.

Prošle godine je bivši vođa Navaljnovog tima u Altajskom regionu, Vadim Ostanin, osuđen na devet godina zatvora pod optužbom za ekstremizam.

Bonus video: