Francuska: Proizraelski demonstranti došli da izazovu studente koji daju podršku Palestincima zauzimanjem univerziteta

"Nadamo se da će se to proširiti na sve univerzitete i šire... nećemo popustiti dok se ne završi genocid u Gazi"

4737 pregleda 4 komentar(a)
Maskirani mladi učestvuju u zauzimanju zgrade Univerziteta "Sciences Po" i blokiraju ulazak u znak podrške Palestincima u Gazi, Francuska, Foto: Reuters
Maskirani mladi učestvuju u zauzimanju zgrade Univerziteta "Sciences Po" i blokiraju ulazak u znak podrške Palestincima u Gazi, Francuska, Foto: Reuters

Studenti su blokirali pristup prestižnom pariskom Univerzitetu "Sciences Po" zbog rata u Gazi, tražeći od te institucije da osudi akcije Izraela, u protestu koji je eho sličnih demonstracija u kampusima u SAD, piše Rojters, a kasnije tokom dana proizraelski demonstranti, neki umotani u izraelske ili francuske zastave, prošetali su do zgrade u znak protesta, došavši da izazovu propalestinske studente koji su zauzeli zgradu.

Policija je ušla da razdvoji dvije grupe.

"Science Po" je inače, kako piše na njihovom službenom sajtu, Međunarodni istraživački Univerzitet, opredijeljen u oblasti humanističkih i društvenih nauka.

Uzvikujući svoju podršku Palestincima, studenti su istakli palestinske zastave na prozorima i iznad ulaza u zgradu. Nekoliko njih je nosilo crno-bijelu maramu, kefiju, koja je postala amblem solidarnosti sa Gazom.

Zastava Palestine iznad ulaza
Zastava Palestine iznad ulazafoto: Reuters

"Kada vidimo šta se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama, a sada u Australiji, zaista se nadamo da će se to 'uhvatiti' i ovdje u Francuskoj, akademski svijet ima svoju ulogu koju treba da odigra“, rekao je 22-godišnji Hičam, master student ljudskih prava i humanitarnih studija na "Sciences Po".

Studenti, kako je rekao, žele da "Sciences Po" osudi postupke Izraela.

"Veoma smo srećni što se (studenti na) sve više i više univerziteta mobiliše", rekla je 20-godišnja Zoi, studentkinja master studija javne uprave na "Sciences Po".

"Nadamo se da će se to proširiti na sve univerzitete i šire... nećemo popustiti dok se ne završi genocid u Gazi".

Mladi u znak podrške Palestincima
Mladi u znak podrške Palestincimafoto: Reuters

Ni mjesec dana nakon što je imenovan za privremenog administratora "Sciences Po"-a, Žan Baser je već ostvario veliki uticaj. Na njegov zahtjev, u noći na srijedu, 24. aprila, nekoliko desetina francuskih policajaca je ušlo u školu kako bi "raščistilo" oko 60 studenata koji su od popodneva organizovali "sit-in", koji je sazvao Palestinski komitet "Sciences Po", piše francuski "Le Monde".

Kolektiv tvrdi da ima oko 100 članova, a formiran je u novembru 2023. kao odgovor na intenziviranje ofanzive Izraela na Gazu. Akcija protesta takođe se dogodila dan nakon neviđenih demonstracija podrške Palestini na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, koji nudi duple diplome sa "Sciences Po".

Privremeni direktor "Science Po"-a, Žan Baser, osudio je današnju blokadu zgrade u pismu nastavnicima.

On je potvrdio da je policija u srijedu uveče uklonila prvu grupu studenata, dodajući da sada razgovara sa predstavnicima studenata kako bi pokušali da pronađu rješenje koje se tiče nove blokade, dodaje Rojters.

To uklanjanje koje se odigralo u srijedu, o kojem su informaciju objavili francuski mediji, osudili su ljevičarski političari.

Obnovljeni sukobi između policije i studenata koji se protive izraelskom ratu u Gazi izbili su juče u američkim kampusima, što je dovelo do pitanja o nasilnim metodama koje se koriste za gašenje protesta koji su se pojačali od masovnih hapšenja na Univerzitetu Kolumbija prošle nedjelje.

Izrael je ubio najmanje 34.305 Palestinaca u napadu na Gazu, saopštile su u juče zdravstvene vlasti u enklavi, a prema izraelskim podacima, piše Rojters, Izrael uzvraća na napad Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a 253 su uzeta kao taoca.

Govoreći o "sit-in" akciji, koju kako vidimo praktikuju studenti u Parizu, kako objašnjava Britanika, ona podrazumijeva taktiku nenasilne građanske neposlušnosti. Demonstranti ulaze u poslovni prostor ili na javno mjesto i ostaju da sjede dok ne budu prisilno iseljeni ili dok se ne odgovori na njihove žalbe.

Pokušaji da se prekine u suštini pasivno sjedenje često ispadnu brutalni, izazivajući na taj način simpatije za demonstrante među umjerenim i neumiješanim pojedincima.

Prateći učenje Mahatme Gandija, Indijci su koristili "sit-in"kao veliku prednost tokom svoje borbe za nezavisnost od Britanaca.

Kasnije je "sit-in" usvojen kao glavna taktika u borbi za građanska prava američkih crnaca; prvi istaknuti "sit-in" dogodio se na šalteru za ručak u Grinsborou (Sjeverna Karolina) 1960. godine.

Studentski aktivisti su usvojili tu taktiku kasnije u demonstracijama protiv rata u Vijetnamu.

Bonus video: