Letonija: Vlasti pozvale građane da preurede podrume u skloništa od vazdušnih napada

Bivša republika Sovjetskog Saveza, Letonija, sada članica NATO i Evropske unije, dijeli granicu sa Rusijom dužine 214 kilometra, što u Rigi izaziva bojazan da bi zemlja mogla biti među prvim narednim metama Moskve u slučaju njene pobjede u Ukrajini

4580 pregleda 2 komentar(a)
Riga, Foto: Shutterstock
Riga, Foto: Shutterstock

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susjedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja zemlje.

Bivša republika Sovjetskog Saveza, Letonija, sada članica NATO i Evropske unije, dijeli granicu sa Rusijom dužine 214 kilometra, što u Rigi izaziva bojazan da bi zemlja mogla biti među prvim narednim metama Moskve u slučaju njene pobjede u Ukrajini.

"Apelujemo na sve, da tokom velikog čišćenja, ali i poslije toga, osiguraju da podrumi mogu poslužiti kao skloništa u slučaju potrebe", rekao je gradonačelnik Rige Vilnis Kirsis.

Gradonačelnik je dodao da će se opštinski službenici pobrinuti o podrumima koji pripadaju gradu.

Komisija za civilnu odbranu u Rigi saopštila je da će "podrume javnih zgrada, škola, domova za penzionere, bolnice i drugih gradskih prostorija pregledati nadležni organi i pripremiti ih da budu skloništa u slučaju napada".

"Namjeravamo da pripremimo oko 100 skloništa svakog mjeseca do kraja godine", navela je komisija.

Bonus video: