Vlada Portugala odbila da isplaćuje reparaciju za zločine nad robovima

Od 15. do 19. vijeka, šest miliona Afrikanaca je oteto i prisilno prevezeno preko Atlantika portugalskim brodovima i prodato u ropstvo, uglavnom u Brazilu

7196 pregleda 4 komentar(a)
Lisabon, ilustracija, Foto: Shutterstock
Lisabon, ilustracija, Foto: Shutterstock

Suprotno izjavama portugalskog predsjednika Marsela Rebela de Souze, Vlada Portugala saopštila je danas da odbija da pokrene bilo kakav proces isplate reparacija za zločine počinjene tokom transatlantskog ropstva i kolonijalne ere.

Od 15. do 19. vijeka, šest miliona Afrikanaca je oteto i prisilno prevezeno preko Atlantika portugalskim brodovima i prodato u ropstvo, uglavnom u Brazilu.

Rebelo de Souza je rekao juče da Portugal može koristiti nekoliko metoda za isplatu reparacija, poput otkazivanja dugova bivšim kolonijama i pružanja finansijske podrške.

Međutim, portugalska Vlada je saopštila da želi „dublje unaprjeđenje međusobnih odnosa, poštovanje istorijske istine i sve intenzivniju i blisku saradnju, zasnovanu na pomirenju bratskih naroda“ i dodala da nema „procesa ili programa za specifične akcije za isplatu reparacija“, napominjući da su ovu političku liniju slijedile i prethodne vlade.

Vlada u Lisabonu je ocijenila da su odnosi sa bivšim kolonijama „zaista izvanredni“ posebno u oblastima kao što su obrazovanje, jezik, kultura, zdravstvo, ali i u domenu finansijske i ekonomske saradnje, prenosi Tanjug.

Bonus video: