Neofašisti u Italiji obilježili godišnjicu pogubljenja Musolinija, demonstranti im pjevali partizansku pjesmu

Na kraju Drugog svjetskog rata, 27. aprila 1945, italijanski partizani presreli su u Dongu, na obali jezera Komo Musolinija, koji je sa svojom ljubavnicom Klarom Petrači bježao od Oslobodilačke vojske italijanskog fronta. Tada je uhapšen i pogubljen, a sahranjen je u Predapiju, svom rodnom gradu

10956 pregleda 9 komentar(a)
Italijanski neofašisti, Foto: Beta/AP
Italijanski neofašisti, Foto: Beta/AP

Više desetina neofašista sa rukom podignutom u fašistički pozdrav obilježilo je danas širom Italije 79. godišnjicu pogubljenja fašističkog lidera Benita Musolinija.

Obučeni u crno, uzvikivali su fašističke slogane marširajući kroz gradove na sjeveru zemlje.

Na kraju Drugog svjetskog rata, 27. aprila 1945, italijanski partizani presreli su u Dongu, na obali jezera Komo Musolinija, koji je sa svojom ljubavnicom Klarom Petrači bježao od Oslobodilačke vojske italijanskog fronta. Tada je uhapšen i pogubljen, a sahranjen je u Predapiju, svom rodnom gradu.

Grupa neofašista je danas marširala Dongom i bacila 15 ruža u jezero u znak sjećanja na ministre i zvaničnike iz Musolinijeve vlade koji su tamo ubijeni, navodi novinska agencija LaPres.

Policija ih je u Dongu odvojila od više stotina drugih demonstranata, antifašista, koji su im pjevali čuvenu italijansku, partizansku pjesmu Bela ćao.

Bonus video: