Salman Rušdi smatra da je italijanska premijerka djetinjasta i da treba da odraste

političari treba da imaju deblju kožu, jer političar danas, osim što ima veliku moć, ima i veliki autoritet

4729 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Britansko-američki pisac Salman Rušdi pozvao je krajnje desničarsku italijansku premijerku Đorđu Meloni da bude tolerantnija prema kritikama, ocijenivši da bi trebalo da bude "manje djetinjasta i da odraste", prenijeli su italijanski mediji.

Autor indijskog porijekla razgovarao je sa novinarima na sajmu knjiga u Torinu, gdje bi danas trebalo da se pojavi zajedno sa italijanskim novinarom Robertom Savijanom.

Italijanski sud je u oktobru osudio novinara na kaznu od 1.000 eura jer je kritikovao stav premijerke prema migrantima.

"Na sopstvenu odgovornost, moram da kažem da političari treba da imaju deblju kožu, jer političar danas, osim što ima veliku moć, ima i veliki autoritet. Zbog toga je normalno da neki ljudi govore o njima direktno, čak i loše, koristeći lošu riječ poput one koju je Roberto upotrijebio", rekao je čuveni pisac.

"Savjetovao bih toj dami (premijerki) da bude manje djetinjasta i da odraste", dodao je Rušdi.

Savijano je za Melonijevu rekao da je "kopile" na nacionalnoj televiziji u decembru 2020, kada je liderka krajnje desnice još bila u opoziciji.

Rušdi, rođen 1947. godine je poznat po knjizi "Satanski stihovi" koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine. Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva cijelu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao vjerski dekret (fatvu) kojom je naredio vjernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu. Napadnut je 2022. nožem i izboden, dok je bio na bini u SAD, i proveo je šest mjeseci u bolnici.

Bonus video: