Ruske snage pokrenule kopneni napad u Ukrajini

Napad znači otvaranje novog fronta, više od dvije godine od početka pune ruske invazije

5706 pregleda 8 komentar(a)
Detalj iz regije Harkiv, Foto: REUTERS
Detalj iz regije Harkiv, Foto: REUTERS

Ruske snage pokrenule su kopneni napad oklopnim vozilima na ukrajinsku sjeveroistočnu regiju Harkiv rano u petak, napredujući kilometar u blizini pograničnog grada Vovčansk u nastojanju da stvore tampon zonu, rekao je visoki ukrajinski vojni izvor za Rojters.

Napad znači otvaranje novog fronta, više od dvije godine od početka pune ruske invazije.

Borbe u pograničnim područjima regije Harkiv su se nastavile i Kijev je poslao dodatne snage u to područje kao pojačanje, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

"Oko pet sati ujutro došlo je do pokušaja neprijateljskog proboja naše obrambene linije oklopnim vozilima. Do sada su ti napadi odbijeni, a borbe različitog intenziteta se nastavljaju", navelo je ministarstvo.

Harkiv
foto: REUTERS

Visoki ukrajinski vojni izvor koji je odbio biti imenovan rekao je da su se ruske snage probile kilometar unutar ukrajinske linije i da namjeravaju potisnuti ukrajinske oružane snage čak deset unutar Ukrajine. Kijevske snage pokušavaju ih zadržati.

Ukrajina je istjerala ruske trupe iz većeg dijela regije Harkiv 2022., prve godine rata punog opsega, ali nakon što su izdržale protivofanzivu Kijeva prošle godine, ruske snage ponovno su u ofanzivi i polako napreduju u regiji Donjecka.

Strahovi su porasli u martu zbog namjera Kremlja prema regiji Harkiv, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na stvaranje tampon zone unutar ukrajinske teritorije za koju je rekao da je potrebna za zaštitu Rusije.

Od tada je Harkiv, koji je posebno ranjiv zbog svoje blizine Rusiji, ciljan vazdušnim napadima koji su prouzročili veliku štetu energetskoj infrastrukturi u regiji.

Harkiv
foto: REUTERS

U Vovčansku, pograničnom gradu u regiji Harkiv s prijeratnim stanovništvom od oko 17.000 ljudi koji se smanjio na nekoliko hiljada, vlasti su rekle da su naselje i okolna područja bili pod masovnim granatiranjem.

Vlasti su pomagale civilima u evakuaciji, rekao je za Hromadske radio Tamaz Gambarašvili, čelnik vojne uprave Vovčansk.

Nakon više od dvije godine invazije, Moskva ima zamah na bojnom polju, a Ukrajina se suočava s nedostatkom ljudstva i zalihama topovksih granata i raketa protivvazdušne odbrane.

Bonus video: