Zelenski: Cilj Rusije je da zauzme Harkov, nalazimo se u apsurdnoj situaciji

Zelenski je rekao da je, uprkos ruskom napredovanju posljednjih dana u oblasti Harkova, situacija za ukrajinske snage bolja nego prije nedjelju dana, kada su snage Kremlja iznenadno prešle granicu

4737 pregleda 8 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da će ruska vojska proširiti ofanzivu na sjeveru i istoku Ukrajine s ciljem da zauzme Harkov.

"Pokrenuli su operaciju koja se može sastojati od nekoliko talasa, a ovo je prvi talas", rekao je Zelenski u intervjuu agenciji Frans pres.

Zelenski je rekao da je, uprkos ruskom napredovanju posljednjih dana u oblasti Harkova, situacija za ukrajinske snage bolja nego prije nedjelju dana, kada su snage Kremlja iznenadno prešle granicu.

Prema mišljenju ukrajinskog predsjednika, Rusija želi da napadne Harkov, drugi po veličini grad u zemlji.

Zelenski je rekao i da, kada je riječ o sistemima PVO, Ukrajina danas ima "25 odsto onoga što joj je potrebno da odbrani Ukrajinu".

Ukrajini bi bilo potrebno 120 do 130 aviona tipa F-16 ili drugih borbenih aviona, kako Rusija ne bi imala nadmoć u vazduhu, rekao je Zelenski.

"Nalazimo se u apsurdnoj situaciji u kojoj se Zapad plaši da Rusija izgubi rat, a u isto vrijeme ne želi da Ukrajina izgubi", smatra ukrajinski predsednik.

Rusija ostvarila najveći teritorijalni napredak od kraja 2022, sa osvojenih oko 257 kilometara kvadratnih samo u regionu Harkova, navodi AFP.

Najmanje tri osobe su poginule i 28 je ranjeno u bombardovanju Harkova juče poslije podne, izjavio je gradonačelnik Igor Terehov.

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, je juče rekao da je cilj ruske ofanzive u Harkovskoj oblasti u Ukrajini stvaranje tampon-zone, ali ne i osvajanje istoimenog glavnog grada te oblasti.

Bonus video: