Tužba protiv Poljske zbog sječe prašume pod zaštitom UNESKO-a

Bjalovježa, kompleks drevnih šuma na 1.500 kvadratnih kilometara u pograničju Belorusije i Poljske čiji veći dio leži u Bjelorusiji, pod zaštitom je UNESKO od 1979. godine, kao poslednji tako veliki netaknut ostatak prašuma koje su vjekovima prekrivale ravnice većeg dijela starog kontinenta
64 pregleda 0 komentar(a)
prašuma Bjalovježa, Foto: Wikimedia.org
prašuma Bjalovježa, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 13.07.2017. 12:37h

Evropska komisija tužila je danas Poljsku Sudu pravde Evropske unije zbog seče drva u poslednjoj velikoj evropskoj prašumi pod zaštitom UNESKO-a - Bjalovježi, na granici s Bjelorusijom, i zatražila od suda da privremenom mjerom odmah zabrani sječu, potvrdilo je poljsko Ministarstvo životne sredine.

Evropska komisija je saopštila da je tužila Poljsku jer je vlada premijerke Beate Šidlo 25. marta 2016. godine odlučila da utrostruči obim sječe i to i u onim oblastima Bjalovješke prašume u kojoj čovjek ne smije da interveniše i onim gdje je više nego stoljetno drveće, što jasno krši evropsku legislativu zaštite rezrvata Natura 2000.

Po analizi Evropske komisije, obim sječe i eksploatacije drveta, iako nije pogodio prvu, striktno zaštićenu zonu, prevazilazi sredstva koja smiju da se primjene za održivi razvoj i eksploataciju šume. Komisija nije prihvatila objašnjenje Varšave da je sječa nužna zbog invazije "osmozubnog smrčinog potkornjaka".

Evropska komisija je od Suda pravde EU zatražila da privremenom mjerom hitno naredi obustavljanje sječe što je Komitet svjetske baštine UNESKO 5. jula već zatražio od poljskih vlasti.

Poljska je taj zahtjev UN ignorisala a premijerka Beata Šidlo je čak izjavila da takve odluke UNESKO nema, iako su mediji i ekolozi objavili tu odluku na svojim sajtovima.

"Ministarstvo je riješeno da brani svoj stav pred sudom. Upravo zahvaljujući ljudima i šumarima Bjalovješka prašuma je sada u svijetu prepoznatljiv brend. Danas oni koji nemaju takvo prirodno bogatstvo kao mi u Poljskoj, pokušavaju da nas vrijeđaju i nas da uče kako da raspolažemo tim bogatstvom", kazao je danas portparol Ministarstva životne sredine Pavel Muha.

Bjalovježa, kompleks drevnih šuma na 1.500 kvadratnih kilometara u pograničju Belorusije i Poljske čiji veći dio leži u Bjelorusiji, pod zaštitom je UNESKO od 1979. godine, kao poslednji tako veliki netaknut ostatak prašuma koje su vjekovima prekrivale ravnice većeg dijela starog kontinenta.

U Bjelorusiji je pod zaštitom UNESKO rezervat od skoro 900 kvadratnih kilometara, u Poljskoj oko 100 kvadratnih kilometara prirodnog rezervata u kojima je registrovano i više od 1.000 stabala "staraca" - čak 600-godišnjih hrastova, 350-godišnjih borova i 250-godišnjih jela.

UNESKO je za 10 mjeseci do decembra 2018. godine odluku da li da konačno zbog ponašanja poljskih vlasti stavi prašumu u poljskom dijelu na spisak ugrožene svjetske baštine, odložio nakon dodatnih analiza.

Sječu prašume pokušavaju da makar uspore aktivisti ekoloških organizacija iz Poljske i susjednih zemalja koji se vezuju za testere i mašine za sječu.

Krajem juna su hiljade Poljaka izašle na ulice Varšave da zahtijevaju da poljske konzervativne vlasti ostave prašumu na miru, posebno što je smrčin potkornjak uobičajena pojava i njegove periodične invazije doprinose prirodnim procesima i unikatnim prirodnim procesima biodiverziteta.

Bjalovježa je i prirodno stanište velikog broja ugroženih vrsta a njen simbol je govoto izumrli evropski bizon koga su polako od poslednjih primjeraka u zatočeništvu uspjeli od 1923. godine do danas da ponovo razmnoze u sadašnja stoglava stada u rezervatu prašume.

Bonus video: