"Nemojte ovamo, nije ovdje raj"

"Vidjeli smo da manjak informacija ili lažne informacije predstavljaju jedan od glavnih problema koji vodi do ilegalne imigracije"
5 komentar(a)
Migranti, Foto: Reuters
Migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2017. 14:08h

Švajcarski državni sekretarijat za migraciju troši skoro pola miliona dolara na snimanje televizijske serije sa glumcima iz Afrike koji će prikazati probleme ilegalnog života u Evropi.

Serija će se prikazivati na nigerijskoj televiziji.

"Vidjeli smo da manjak informacija ili lažne informacije predstavljaju jedan od glavnih problema koji vodi do ilegalne imigracije", kazao je portparol Sekretarijata Lukas Rider.

On objašnjava da ljudi koji švercuju migrante pričaju njima da je Švajcarska raj, pravi El Dorado.

"Ali, to nije tačno. Želimo da damo činjenice o opasnostima puta, i opasnostima života u Švajcarskoj bez dozvole", navodi Rider.

Serija se zove "Missing Steps" (Koraci koji fale), a projekat vodi poznati nigerijski glumac i režiser Čarls Okafor. Serija prati put dvadesetogodišnjaka koji je završio univerzitet, zapada u dugove i pokušava da u Evropi riješi svoje probleme.

Ali, Švajcarska odbija njegov zahtjev za azil i on je deportovan potpuno izlovan, siromašan i nesrećan.

"Platio je visoku cijenu", sumira Okafor seriju u intervjuu za Svisinfo.

Eksperti su međutim doveli u pitanje koja je svrha ove serijske drame.

Sa jedne strane, azil je prilično teško dobiti u Švajcarskoj, pa je tako prošle godine odobreno 1.300 od 27 hiljada zahtjeva. Četiri odsto zahtjeva su podnijeli Nigerijci, a samo je troje dobilo azil, a šestoro privremenu dozvolu.

Deportacija je manje jednostavna, pa tako dvije trećine zatvorske populacije čine stranci, bez ili sa papirima. Ocjenjuje se da je uloga serije da obeshrabri tražioce azila od dolaska u Evropu. To su nekim video porukama već radile i Njemačka, Italija i Australija.

Bonus video: