navigacija Naslovnica Premium

POPIS U EU

1.4.2011 09:06

Evropu na popisu najviše zanima imovina i obrazovanje

Belgija će podatke, kao i svaka zemlja EU, dostaviti i Evropskom zavodu za statistiku (Eurostat), a materijalni podaci, odnosno popisni listići, biće uništeni.

Evropu na popisu najviše zanima imovina i obrazovanje
Foto: Shutterstock.com Autor: Ines Sabalić

Belgija, zemlja u kojoj je središte Evropske unije, ove godine sprovodi popis stanovništva i reklamira ga kao dodatni izvor zarade za popisivače.

Na osnovu odgovora, zavodi za statistiku izrađuju analizu situacije koja će biti osnov za donošenje cijelog niza strateških i sektorskih mjera u narednih deset godina, do sljedećeg popisa.

Belgija će podatke, kao i svaka zemlja EU, dostaviti i Evropskom zavodu za statistiku (Eurostat), a materijalni podaci, odnosno popisni listići, biće uništeni.

Belgija će podatke, kao i svaka zemlja EU, dostaviti i Evropskom zavodu za statistiku (Eurostat), a materijalni podaci, odnosno popisni listići, biće uništeni. Zavodi za statistiku ne smiju dati individualni, nego uvijek ukupni podatak (na primjer nikad o jednoj firmi, nego za najmanje tri firme), ako neko to traži.

Mnogi misle i kažu da bi ovogodišnji popis stanovništva u Belgiji mogao biti i posljednji u takvoj zemlji, aludirajući na to da bi se ova kraljevina u narednoj dekadi mogla raspasti o jezičkom pitanju na dva dijela – Flandriju i Valoniju.

Ko kojim jezikom zbori

U popisu nakon Drugog svjetskog rata, građani Belgije su posljednji put upitani „kojim jezikom govorite, i koje još jezike govorite“.

Koliko ima „govornika flamanskog“, a koliko “francuskog” ustanovilo se 1962. godine, na osnovu čega su uspostavljene takozvane jezične granice i pokrajine (to dvoje nužno se ne poklapa). Pitanje koje je ovdje najvažnije: kojim jezikom govorite, da li francuski ili flamanski nikad se više nije postavilo, a neće ni na ovogodišnjem popisu.

U opštinama koje pokriva francuska jezička zajednica, sva pitanja postavljaju se samo na francuskom, u flamanskoj zajednici isključivo na holandskom, dok su samo u Briselu formulari dvojezični.

Ako neko ko govori francuski jezik živi u flamanskom području, moraće jako da se potrudi da razumije postavljena pitanja i obrnuto. Ako ne bojkotuje popis, što je vjerojatno da neće uraditi, u krajnjim rezultatima brojaće se kao „flamanski govornik“.

U opštinama koje pokriva francuska jezička zajednica, sva pitanja postavljaju se samo na francuskom, u flamanskoj zajednici isključivo na holandskom, dok su samo u Briselu formulari dvojezični.

Popisivači se regrutuju iz sredina gdje se popis obavlja. Nema nikakvih indicija da bi na bilo kojem nivou došlo do manipulacije podacima.

Činovnik iz briselske opštine kojoj smo se obratili s tim pitanjem – jer opštine su nadležne za sprovođenje popisa – nije uopše razumio pitanje zašto bi popisivač uopšte želio unijeti krivi podatak.

„Znate, oni prolaze obuku i imaju svoje kontrolore“, uvjeravao nas je.

Na popisnom listiću u Belgiji postoji rubrika „državljanstvo“, na koje je odgovor, ako se ne radi o strancima, „belgijsko“, dok će kao pomoćno pitanje, imati i podatak o vjeroispovijesti.

 

Njemci i Francuzi pitaju samo za državljanstvo

I u Njemačkoj se samo postavlja pitanje: „Da li ste njemački državljanin?“, sa mogućnostu odgovora “Da” ili “Ne”.

Da li nečije srce bije u ritmu Turske ili Grčke, njemačku državu ne interesuje.

U Britaniji se upisuje je li neko Škot, Velšanin ili Irac.

Da li nečije srce bije u ritmu Turske ili Grčke, njemačku državu u popisu ne interesuje. U Britaniji se upisuje je li neko Škot, Velšanin ili Irac

U Francuskoj, gdje će se popis održati ovog ljeta, ne razumiju da bi se trebalo popisati bilo koji drugi etnički ili vjerski podatak, osim državljanstva. Francuska je evropska zemlja s najvećim brojem građana islamske vjeroispovijesti - između pet do šest miliona - ali Pariz ne zna tačan podatak jer ne postavlja pitanje o religiji tokom popisa. To je stvar filozofije na kojoj počiva država. Jakobinska, centralistička, maksimalno sekularna, Francuska smatra da bi diskriminisala građane i da bi sam princip republikanstva bio ugrožen, postavljanjem pitanja o religiji.

U centralnoj Evropi popisuju manjine

Dok bi za Francuze pobrojavanje manjina značilo zadiranje u privatnost građanina i nešto što državu ne bi trebalo da tiče, u zemljama Centralne Evrope smatraju gaženjem prava, ako manjine nijesu pobrojane i priznate.

Problemi oko popisa, gdje se postavljalo pitanje nacionalnosti ili vjeroispovijesti, postavilo se prije ulaska u EU u nekim novim zemljama članicama.

Najpoznatiji je primjer Slovačke, koja ima veliku mađarsku manjinu. Slovaci su, u definisanju svojih pokrajina primijenili “gerimendering”, što je stručni termin za nelogično prekrajanje opština i pokrajina kako paše vlastima. U Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, i danas je problem izjašnjavanje Roma.

Nove članice EU, iz istočne i centralne Evrope, uglavnom su modelirale svoje popise na osnovu njemačkog zakona o popisu.

Nove članice EU, iz istočne i centralne Evrope, uglavnom su modelirale svoje popise na osnovu njemačkog zakona o popisu.

Na primjer, na ovogodišnjem popisu nastojaće da izaberu popisivače tako da posao obavljaju u blizini grada ili sela u kojem žive. Popisivači su uglavnom iz studentske populacije i iz redova nezaposlenih.

Nema evropskog modela

Nacionalni zakoni o popisu nijesu dio zajedničkog evropskog zakonodavstva, ali postoje „preporuke“ Evropske konferencije statističara, kao i „regulative“ Evropske komisije, kojih se sve države članice, drže, a to isto se očekuje i od zemalja kandidata.

Sve članice ove godine postavljaju korpus istih pitanja, kao što su o broju članova domaćinstva, sa koliko soba ili kvadrata stambenog prostora raspolažu članovi domaćinstva, o nivou obrazovanja, da li je ispitanik zaposlen, ima li automobil i slično.

 

Međutim, svaka članica postavlja i pitanja od "nacionalnog interesa".

Svaka članica ili kandidat slobodna je da odabere metodu, izvore, tehniku i tehnologiju koja im najviše odgovara ua obavljanje popisa, ali se od nje očekuje da podatke harmonizuje kako bi bili pouzdani na nivou evropske statistike.

Manipulacije prilikom obrade podataka?

Za odgovor na kojem je nivou popisa moguće manipulisati, obratili smo se hrvatskom ekspertu za statistiku.

Hrvatska je uspješno zaključila to poglavlje pregovora sa EU, a u pripremama je za popis i upravo obučava oko 15 hiljada popisivača koje je angažoivala s biroa rada.

„Moguće je manipulasti na svakom nivou, iako ne na svakom jednako. Najopasniji je svakako obrada podataka. Dobra evropska praksa pokazuje da je najbolje da se oforme grupe od pet obučenih popisivača, koje svaka tri dana kontroliše kontrolor, a kontrolore na višem nivou kontrolišu koordinatori. Kontroliše se sve, od toga koji se podaci unose, do toga jesu li dovoljno čitki”, naveo je on.

„Moguće je manipulasti na svakom nivou, iako ne na svakom jednako. Najopasniji je svakako obrada podataka. Dobra evropska praksa pokazuje da je najbolje da se oforme grupe od pet obučenih popisivača, koje svaka tri dana kontroliše kontrolor"

On je dodao da se preko optičke tehnologije listić snima, a zatim i obrađuje.

“Normalno da se listić može prepraviti na nivou popisivača, ali ne masovno, jer se slika na ekranu poveća, i ispravke su uočljive. Nivo na kojem može doći do manipulisanja jeste obrada podataka. Ovo je recept: ako se sve faze rade brzo, nema vremena za krivotvorenje. Što duže listić zaostaje na nekom nivou, mogućnost lažiranja je veća“, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Svaka članica ili kandidat slobodna je da odabere metodu, izvore, tehniku i tehnologiju koja im najviše odgovara ua obavljanje popisa, ali se od nje očekuje da podatke harmonizuje kako bi bili pouzdani na nivou evropske statistike

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • 7 godina i 7 mjeseci
    Je li ? Ja bih prije reka\' da Evropu briga za nas ka\' uvjek ... A isto tako i meni se fucka za Evropu,kad imam svoju majku Crnu Goru.
    • 0
    • 0