Islamska država objavila podatke više hiljada Njujorčana: Poziva sljedbenike da ih napadnu

Pozivajući se na izvore iz amerčke službe bezbjednosti, agencija Rojters javlja da su federalni agenti i policija Njujorka u kontaktu s pojedincima s tog popisa, kako bi ih obavijestili o tome
0 komentar(a)
Džihadista, haker, Foto: Shutterstock
Džihadista, haker, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2016. 12:47h

Grupa hakera povezanih s terorističkom organizacijom Islamska država postavila je na internetu popis na kojem su brojna imena stanovnika Njujorka i pozvala svoje sljedbenike da ih napadnu, piše Al Džazira.

Pozivajući se na izvore iz amerčke službe bezbjednosti, agencija Rojters javlja da su federalni agenti i policija Njujorka u kontaktu s pojedincima s tog popisa, kako bi ih obavijestili o tome.

No, bezbjednosni izvori ne vjeruju da je u pitanju kredibilna prijetnja.

Objavili imena i adrese

"Iako je naša standardna praksa da ne komentarišemo specifična operativna i pitanja vezana za istrage, Federalni istražni biro rutinski informiše pojedince i organizacije o podacima prikupljenim tokom istraga koji bi se mogli shvatiti kao potencijalno prijeteći", navodi FBI u svom saopštenju.

Na popisu su imena, kućne i e-mail adrese više hiljada stanovnika Njujorka.

Prošle godine je grupa povezana s Islamskom državom postavila na Internetu, kako je tvrdila, imena, adrese i fotografije 100 pripadnika američke vojske i pozvala svoje pristalice da ih ubiju, podsjeća Reuters.

U SAD je u posljednje tri godine uhapšeno više od 70 osoba zbog pokušaja pružanja podrške Islamskoj državi, navodi ta agencija.

Bonus video: