Tramp: Staviću Ameriku na prvo mjesto u spoljnoj politici

On je kritikovao način na koji predsjednik SAD Barak Obama rukovodi krizama na Bliskom istoku, rekavši da sadašnja administracija ostavlja nasljeđe "slabosti, konfuzije i meteža"
5 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2016. 18:04h

Republikanski pretendent na nominaciju za predsjedničkog kandidata na izborima u SAD Donald Tramp poručio je danas da će američku bezbjednost staviti iznad svega ukoliko bude izabran za predsjednika, upozorivši saveznike da će morati da se brane sami ako "ne plate svoj dio".

"Amerika na prvom mjestu - to će biti glavna i dominantna tema moje administracije", rekao je Tramp u govoru pred konzervativnim nacionalnim ekspertima za bezbjednost i istaknutim piscima koji se bave spoljnom politikom, prenosi AP.

On je kritikovao način na koji predsjednik SAD Barak Obama rukovodi krizama na Bliskom istoku, rekavši da sadašnja administracija ostavlja nasljeđe "slabosti, konfuzije i meteža".

"Učinili smo Bliski istok nestabilnijim i haotičnijim nego ikada ranije", rekao je Tramp.

U tom kontekstu, izdvojio je kao primjer način na koji je demokratska favoritkinja za nominaciju za predsjedničkog kandidata u redovima Demokratske stranke Hilari Klinton, kao tadašnja državna sekretarka, rukovodila situacijom poslije pogubnog napada na američki konzulat u Bengaziju u Libiji.

Tramp je ovoga puta bio mnogo umjereniji u iznošenju opaski, a mnogi kritičari su ocijenili da nije pokazao sposobnost djelovanja i da nije zvučao "predsjednički".

Trampovi savjetnici su njegov današnji govor opisali kao prvi u nizu političkih obraćanja usmjerenih na smirivanje Amerikanaca koji se boje da ovaj biznismen nema dovoljno iskustva za čitav niz nadležnosti koje ima američki predsjednik.

Bonus video: