Goldman Sachs se nagodio sa Vladom SAD-a: Plaćaju 5,1 milijardu dolara

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je Goldman Sachs priznao u nagodbi "lažno i obmanjujuće predstavljanje potencijalnim investitorima"
0 komentar(a)
Goldman Sachs, Foto: Reuters
Goldman Sachs, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2016. 10:58h

Američka investiciona banka Goldman Sachs plati će 5,1 milijardu dolara u sklopu nagodbe s američkim vlastima zbog tužbe za obmanu putem reklama.

U optužbi, Goodlman Sachs se optužuje za obmanu u reklamama problematičnih hipotekarnih kredita kao sigurnog ulaganja, u godinama koje su predhodile finansijskoj krizi, prenosi agencija Hina.

"Ta odluka drži Goldman Sachs odgovornim za ozbiljne propuste pri lažnom uvjeravanju investitora da su vrijednosni papiri koje je prodavao poduprijeti kvalitetnim hipotekama, iako je znao da su bili puni hipoteka koje će vjerojatno propasti", naveo je u saopštenju saradnik državnog tužioca Stjuart Dileri.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je Goldman Sachs priznao u nagodbi "lažno i obmanjujuće predstavljanje potencijalnim investitorima".

U nagodbi se navodi i da je investiciona banka priznala i "značajni postotak" hipoteka, upakovanih u vrijednosne papire koje su prodavali u periodu od 2005. do 2007. godine, što nije bilo u skladu sa prezentacijom investitorima o tim zajmovima.

Sporazumom je određeno da banka mora platiti kaznu od 2,4 milijarde dolara i dodatnih 1,8 milijardi dolara za olakšavanje situacije vlasnicima kuća i dužnicima u nevolji, zajedno s 875 miliona dolara za druga potraživanja.

Taj sporazum je najnovija građanska nagodba s jednom velikom bankom koja je vrijedna više milijardi dolara.

U posljednje dvije godine već su se nagodile banke Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo.

Bonus video: