Ruanda obilježava 22 godine od genocida

Genocid je počeo poslije obaranja aviona tadašnjeg predsjednika Žuvenala Habijarimana, a trajao je 100 dana, do sredine jula 1994. godine
55 pregleda 0 komentar(a)
Komemoracija Ruanda, Foto: Twitter
Komemoracija Ruanda, Foto: Twitter
Ažurirano: 07.04.2016. 11:24h

Danas se obilježava 22 godine od genocida u Ruandi gdje je ubijeno više od 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika manjinskog naroda Tutsi.

Danas je u Ruandi nacionalni dan, sa komemoracijama organizovanim širom zemlje, a tokom narednih sedam dana zastave će biti spuštene na pola koplja.

Obilježavanje godišnjice pogroma trajaće sve do 3. jula, kada je Patriotski front Ruande, pod vođstvom sadašnjeg predsjednika Pola Kagame, preuzela vlast i zaustavila ubijanje.

Genocid je počeo poslije obaranja aviona tadašnjeg predsjednika Žuvenala Habijarimana, a trajao je 100 dana, do sredine jula 1994. godine.

Pored Tutsija, ubijani su i umjereni pripadnici većinskog naroda Hutu koji su se suprotstavljali tim postupcima.

Za ratne zločine počinjene u Ruandi UN su osnovale Međunarodni sud na kojem je osuđeno više desetina ljudi, ali brojni osumnjičeni za genocid i dalje su u bjekstvu.

Specijalni savjetnik UN za spriječavanje genocida Adama Dieng izjavio je u srijedu da se genocid ne dešava preko noći.

"Genocid je proces. Zahteva vrijeme, resurse, planiranje i znamo da mu uvjek prethodi niz ozbiljnih kršenja ljudskih prava", kazao je Dieng i dodao da je od ključne važnosti uspostaviti mir u regionu i da lideri budu svjesni "svoje uloge u upravljanju različitostima na konstruktivan način".

Procjenjuje se da oko 30 odsto stanovnika Ruande i dalje pati od posttraumatskog stresa.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja te tragedije je "Borba protiv ideologije genocida".

Predsjednik Ruande Pol Kagame će zajedno s preživjelima, vladinim zvaničnicima, stranim liderima i diplomatama položiti cvijeće na spomenik žrtvama genocida u glavnom gradu Kigali.

Kagame će se zatim pridružiti hiljadama građana u tradicionalnoj "Šetnji sjećanja" koja će početi ispred zgrade parlamenta.

Bonus video: