Kurc: Makedonija treba da bude sprema da zatvori granice

"Svakako je moguće da ukoliko bude veliki broj izbjeglica i u Makedoniji i u Grčkoj da se otovore dopunski prihvatni centri, gdje će izbjeglice morati da se zadrže do trenutka kada će moći da prođu, ali mi smo spremni da damo pomoć i podršku”, rekao je Kurc
62 pregleda 1 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2016. 17:57h

Makedonija treba da bude spremna da zatvori granice za izbjeglice, ali i da otvori prihvatne kampove, izjavio je danas u Skoplju austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

Nakon sastanka sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim, Kurc je rekao da je došao da informiše makedonske vlasti, ali i vlasti drugih zemlja Zapadnog Balkana, da budu sprermne za odluku Austrije da zatvori granicu kada broj izbjeglica dostigne planiranih 37.500 u 2016. godini, dodajući da je ta zemlja do sada primila 90.000 izbjeglica.

"Vjerovatno će za neki mjesec naša gornja granica već biti dostignuta i tada će Austrija morati da stopira migrante na svojoj granici. Makedonija mora da bude spremna da potpuno zatvori ulaz migrantima", rekao je Kurc, dodajući da će od austrijske odluke posljedice svakako imati zemlje na balkanskoj ruti - Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija.

Govoreći o mogućnosti za otvaranje novih kampova, on je rekao da to zavisi od broja izbjeglica koji će biti na granici i od politike zemalja koje su cilj migranata, ali i onih koje su tranzitne.

"Svakako je moguće da ukoliko bude veliki broj izbjeglica i u Makedoniji i u Grčkoj da se otovore dopunski prihvatni centri, gdje će izbjeglice morati da se zadrže do trenutka kada će moći da prođu, ali mi smo spremni da damo pomoć i podršku”, rekao je Kurc koji je prije Skoplja posjetio Sarajevo, Beograd, Podgoricu i Tiranu.

Bonus video: