U Maroku otvorena jedna od najvećih solarnih elektrana

Taj fond je naveo da je izabrao Maroko za projekat djelom zbog njegove politčke stabilnosti, ali i zato što je vlada osnovala agenciju za solarnu energiju u uvela mjere 2012. za ukidanje subvencija za fosilna goriva
145 pregleda 0 komentar(a)
Maroko solarna elektrana, Foto: Twitter
Maroko solarna elektrana, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.02.2016. 16:44h

Marokanski kralj Muhamed Šesti otvorio je danas jednu od najvećih solarnih elektrana na svijetu čija je izgradnja koštala 3,9 milijardi dolara.

Elektrana Nur I u gradu Uarzazatu na jugu Maroka prva je faza projekta koji treba da obezbijedi struju za 1,2 miliona Marokanaca.

Svjetska agencija Klimatski investicioni fond, koji je uložio 435 miliona dolara u taj projekat, saopštio je da će to biti najveća koncentrisana solarna elektrana, što znači da će davati struju i kada sunce ne sija.

Taj fond je naveo da je izabrao Maroko za projekat djelom zbog njegove politčke stabilnosti, ali i zato što je vlada osnovala agenciju za solarnu energiju u uvela mjere 2012. za ukidanje subvencija za fosilna goriva.

"Maroko je više napredovao u pravnom okviru i ima osnovne elemente, dok su Tunis i Egipat prolazili kroz Arapsko proleće", rekla je menadžerka fonda Mafalda Duarte koja je dodala da je marokansko vođstvo sprovelo neke reforme kako bi se izbjegli nemiri.

Bonus video: