Sisi: Nova pobuna mogla bi da uništi zemlju

"Današnji Egipat razlikuje se od Egipta juče, zajedno gradimo moderno, razvijeno i civilizovano društvo", izjavio je Sisi
1 komentar(a)
Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2016. 15:19h

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi upozorio je danas građane da ne izlaze na zakazane proteste 25. januara povodom pete godišnjice "Arapskog proljeća" iz 2011. godine, tvrdeći da bi nova pobuna mogla da uništi zemlju.

Sisi je, međutim, rekao i da peta godišnica rušenja predsjednika Hosnija Mubaraka i "Arapskog proljeća" iz 2011. godine treba da se obilježi, kao i da je Egipt na dobrom putu, iako će biti potrebno još vremena za razvoj demokratije.

On je naglasio u svom današnjem govoru, dan prije obilježavana rušenja bivšeg egipatskog predsjednika Mubaraka, da "demokratija ne sazrijeva preko noći, već da je to dugotrajan proces".

"Današnji Egipat razlikuje se od Egipta juče, zajedno gradimo moderno, razvijeno i civilizovano društvo", izjavio je Sisi.

On je optužio pripadnike zabranjenog islamističkog Muslimanskog bratstva da pokušavaju da zloupotrebe godišnjicu revolucije u Egiptu u lične svrhe.

Predsjednik Egipta založio se juče za čvrst odgovor bilo kakvim nemirima i pozvao na nastavak borbe protiv islamskih militanata.

Egipat sjutra obilježava petu godišnjicu ustanka protiv 30-godišnje vladavine Hosnija Mubaraka koja je označila početak "Arapskog proljeća" u toj zemlji.

Bonus video: