Bivši zvaničnik Ruande do kraja života u zatvoru zbog genocida

Ruabukombe, pripadnik većinskok naroda Hutu u Ruandi, koji je bio gradonačelnik grada Muvumba, bio je optužen da je 11. aprila 1994. godine naredio napad na crkvu u gradu Kiziguru, u kojoj su žrtve pokolja pokušale da nađu utočište
0 komentar(a)
Onesfor Ruabukombe, Foto: Twitter
Onesfor Ruabukombe, Foto: Twitter
Ažurirano: 29.12.2015. 15:22h

Sud u Njemačkoj osudio je danas bivšeg gradonačelnika iz Ruande na doživotni zatvor, na drugostepenom sudjenju zbog učešća u pomaganju i organizovanju ubistva oko 400 pripadnika etničke manjine Tutsi 1994. godine.

Onesfor Ruabukombe, star 58 godina, osuđen je 2014. kao saučesnik u genocidu i osudjen je na 14 godina zatvora. Na presudu su se žalili i odbrana i tužilaštvo, a savezni sud je procjenio da dokazi koji su predočeni na tri godina dugom prvostepenom procesu daju osnova za strožiju kaznu.

Ruabukombe, pripadnik većinskok naroda Hutu u Ruandi, koji je bio gradonačelnik grada Muvumba, bio je optužen da je 11. aprila 1994. godine naredio napad na crkvu u gradu Kiziguru, u kojoj su žrtve pokolja pokušale da nađu utočište.

Osuđeni je odbacio bilo kakvu vezu sa zločinom, ali su sudije u Frankfurtu, poslije petodnevnog razmatranja, ocjenile da je on "svjesno i sa umišljajem, sa drugim vlastima, pripremao, organizovao, naredio i sproveo taj masakr".

Presuda suda da postoje otežavajuće okolnosti, vjerovatno znači da osuđeni ne može da računa na prevremeni otpust, iako je to u Njemačkoj uobičajena praksa.

Ruabukombe je 2002. godine zatražio azil u Njemačkoj, uhapšen je 2010. godine na osnovu međunarodne potjernice, i od tad je u pritvoru. Nije izručen Ruandi pošto su njemačke vlasti ocjenile da u toj zemlji ne bi imao pravično suđenje.

U Ruandi je 1994. godine izvršen genocid nad više od 800.000 pripadnika manjinskog plemena Tutsi i nad umjerenim, miroljubivim pripadnicima većinskog naroda Hutu

Bonus video: