Više od 20.000 izbjeglica za dva dana iz Makedonije

Makedonski mediji javili su juče da je na nekim relacijama bio potpuno obustavljen putnički željeznički saobraćaj zato što su svi vozovi preusmjereni na prevoz izbjeglica od Đevđelije do graničnog prelaza sa Srbijom Tabanovci
0 komentar(a)
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2015. 12:19h

Makedonski MUP saopštio je danas da je u prethodna dva dana više od 20.000 migranata s Bliskog istoka ušlo iz Grčke u Makedoniju i da su svi oni bez većih zadržavanja upućeni u Srbiju.

Makedonski Dnevnik navodi da se broj izbjeglica s Bliskog istoka koji dnevno ulaze u Makedoniju iz Grčke približava ljetošnjim rekordima kada je i po 12.000 izbjeglica dnevno u Makedoniju ulazilo u regionu Đevđelije.

Prema najavama makedonskog MUP-a i u narednim danima se očekuje trend povećanog broja izbjeglica koji će ući u Makedoniju zato što je veliki broj izbjeglih pristigao na grčko ostrvo Lezbos.

Makedonski mediji javili su juče da je na nekim relacijama bio potpuno obustavljen putnički željeznički saobraćaj zato što su svi vozovi preusmjereni na prevoz izbjeglica od Đevđelije do graničnog prelaza sa Srbijom Tabanovci.

Prema odluci makedonskog Centra za upravljanje krizom od 7. oktobra izbjeglice od prihvatnog centra u Đevđeliji do granice sa Srbijom mogu da se prevoze isključivo vozom, a ne kao do tada i autobusima ili taksi prevozom.

Zbog stalnog priliva izbjeglica s Bliskog istoka, koje u Makedoniju u hiljadama ulaze iz Grčke, makedonski parlament je od avgusta proglasio vanredno stanje uz granicu sa Grčkom i Srbijom.

Bonus video: