Osudili rušenje hrama u Palmiri

U toku protekle godine Islamska država je zauzela jednu trećinu Iraka i Sirije i u proglasila kalifat i nametnula svoje nasilno tumačenje islamskog zakona. Ta grupa je u maju zauzela drevnu Palmiru i istoimeni susjedni moderan grad
67 pregleda 4 komentar(a)
Palmira (novina)
Palmira (novina)
Ažurirano: 01.09.2015. 16:57h

Ekstremisti Islamske države u Siriji počinili su "nepodnošljiv zločin protiv civilizacije" uništenjem Hrama Bel, jednog od drevnih i najpoznatijih spomenika u svijetu, izjavila je danas direktorka Uneska Irina Bokova.

Oni su upotrijebili eksploziv da u nedjelju unište hram star dvije hiljade godina u starom gradu Palmiri. Očevici su opisali da se čula ogromna eksplozija, a razaranje je kasnije potvrđeno na satelitskim snimcima UN.

U toku protekle godine Islamska država je zauzela jednu trećinu Iraka i Sirije i u proglasila kalifat i nametnula svoje nasilno tumačenje islamskog zakona. Ta grupa je u maju zauzela drevnu Palmiru i istoimeni susjedni moderan grad.

Jedan stanovnik te oblasti je izjavio da je ogromnom eksplozijom u nedjelju popodne "sasvim uništen" hram i da su "cigle i stubovi rasuti na zemlji", te da je ostao uspravan samo jedan zid. Opservatorija za ljudska pava, sa sjedištem u Londonu, koja ima niz aktivista u Siriji, objavila je da je hram oštećen.

Prije dvije nedjelje Islamska država je objavila slike svojih boraca koji polažu eksploziv i ruše Hram boga Balšamina u Palmiri.

Džihadisti su nedavno u Palmiri pogubili jednog od najistaknutijih sirijskih stručnjaka za antikvitete, Kaleda Asada (81).

Oni su digli u vazduh nekoliko drevnih građevina u Iraku i uništili manji hram u Palmiri Balšamin krajem avgusta.

Direktorka Uneska Irina Bokova rekla ja da uništenje Palmire predstavlja "nepodnošljiv zločin protiv civilizacije, ali da 4.500 godina istorije nikad neće biti izbrisano".

Rekla je da će Unesko nastaviti da se bori protiv krijumčarenja kulturnih predmeta, da će dokumentovati sve lokacije i uspostaviti mreže da poveže hiljade stručnjaka u Siriji i širom svijeta koji će prenijeti to nasljeđe budućim generacijama, i to uz pomoć savremene tehnologije.

Hram posvećen semitskoj boginji Bel koji potiče iz 32. godine jedinstven je spoj stare bliskoistočne i grčko rimske arhitekture i smatra se jednim od najznačajnijih vjerskih zgrada u prvom vijeku. Ostaci hrama Bel su važili za najbolje očuvanim u Palmiri.

Prije izbijanja sirijsko sukoba u martu 2011. ta lokacija koja je pod zaštitom Uneska, bila je jedna od glavnih turističkih atrakcija na Bliskom istoku.

Bonus video: