Umalo sudar u letu aviona Etihada i Emirejtsa

Oba avioprevoznika nedavno su promijenila rute do Sejšela kako bi izbjegla jemenski vazdušni prostor zbog sukoba u toj zemlji
3 komentar(a)
Avion, Foto: Shutterstock
Avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2015. 11:59h

Avioni dvije glavne aviokompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata umalo su izbjegli sudar pošto su se suviše približili tokom leta iznad Indijskog okeana.

Incident se desio u nedjelju kadu su avioni Emirejtsa (Emirates) iz Dubaija i Etihada iz Abu Dabija letjeli u suprotnim smjerovima između UAE i Sejšela.

Oba avioprevoznika nedavno su promijenila rute do Sejšela kako bi izbjegla jemenski vazdušni prostor zbog sukoba u toj zemlji.

Emirejts je saopštio da je avion na letu EK709 bio u povratku u Dubaij kada se dogodio "incident u kontroli vazdušnog saobraćaja" u dijelu koji nadzire kontrola iz Mumbaija u Indiji.

Ta aviokompanija ja navela da je obavijestila vlasti o incidentu i podnijela izvještaj o bezbjednosti u vazduhu koji će biti proslijeđen istražiteljima u Indiji.

Emirejts i Etihad su negirali da je bila ugrožena bezbjednost putnika. Kompanije nisu navele koliko su se avioni međusobno približili.

Etihad je saopštio da je sistem za izbjegavanje sudara u vazduhu na njegovom avionu Erbas "A320" na letu iz Abu Dabija "osigurao da je bezbjedno vertikalno odvajanje oba aviona održano sve vrijeme".

Bonus video: