Masakr u Kongu, sumnja se na islamiste: "Ubili su ih divljački"

0 komentar(a)
Kongo, Foto: Beta/AP
Kongo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.11.2014. 08:15h

Između 50 i 80 ljudi ubijeno je u blizini istočnokongoanskog grada Benija, saopštila je danas tamošnja Koalicija nevladinih organizacija civilnog društva.

Koalicija navodi da se za ubistvo sumnjiče islamistički pobunjenici Združenih demokratskih snaga-Nacionalne armije za oslobođenje Ugande (ADF-NALU).

Civilno društvo Sjevernog Kivua, provincije u kojoj se Beni nalazi, saopštilo je da su se ubistva dogodila u četvrtak uveče približno 10 kilometara istočno od aerodroma u Beniju, gdje su stacionirane mirovne snage UN, prenio je Rojters.

U Beniju je portparol mirovne misije UN (MONUSCO) Rafael Šonza rekao da Misija ne može da potvrdi detalje napada.

Guverner Sjevernog Kivua, Žilijen Paluku, rekao je da je u obližnji grad Oiča u mrtvačnicu dopremljeno devet beživotnih tijela, a da bi broj žrtava mogao biti i veći.

Paluku je, takođe, za ubistva optužio pobunjenike iz Ugande, koji su povezani sa nizom ubistava proteklih sedmica, navodi Rojters.

"Ubila ih je ADF divljački. To se desilo daleko od glavnog puta, oko 12 kilometara od Mavivija", rekao je on.

ADF je, podsjeća britanska agencija, tajnovita organizacija formirana 1990-ih kako bi se borila protiv vlade Ugande.

Vlada te zemlje tvrdi da je ADF-NALU u savezu sa somalijskim pokretom Al-Šabab, povezanom sa Al-Kaidom, ali analitičari tvrde da karakter tih veza nije jasan, uprkos jasnoj islamističkoj ideologiji.

Bonus video: