SAD i evropske zemlje apeluju na Libijce: "Riješite razlike političkim sredstvima"

"Postojane podjele među Libijcima ozbiljno će otežati mogućnost međunarodne zajednice da pomogne Libiji", navodi se u saopštenju
2 komentar(a)
Tripoli, Foto: Reuters
Tripoli, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2014. 17:11h

Američka ambasada i misije evropskih zemlja u Tripoliju izrazili su danas zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Libiji pošto je odmetnuti general pokrenuo ofanzivu protiv islamista.

SAD, Evropska unija, Francuska, Njemačka, Italija i Velika Britanija zatražile su političko rješenje sukoba u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu američke ambasade.

U saopštenju se traži od svih strana da "razriješe razlike političkim sredstvima" i "uzdrže se od upotrebe sile".

Takođe se poziva da Libija održi parlamentarne izbore što je prije moguće kako bi se izašlo iz ćorskoka.

U saopštenju je izražena spremnost za "podršku inkluzivnog procesa pomirenja".

"Postojane podjele među Libijcima ozbiljno će otežati mogućnost međunarodne zajednice da pomogne Libiji", navodi se u saopštenju.

Genal Halifa Hifter pokrenuo je prošle nedjelje vojnu ofanzivu protiv islamskih ekstremista koje podržava parlament u kojem većinu imaju islamski poslanici.

Ofanziva je počela prošlog petka u Bengaziju, drugom po veličini libijskom gradu, gdje su Hifterove snage bombardovale predgrađa i primorale islamske oružane grupe da se povuku iz svojih uporišta.

Hifter je rekao da je cilj ofanzive stabilnost poslije tri godine haosa pošto je u građanskom ratu 2011. svrgnut i ubijen prethodni lider Moamer Gadafi.

Desetine ljudi su poginule u sukobima koji su se proširili na Tripoli.

U prijestonici su Hifterove snage napale parlament poslije čega su se povukle u oblasti kod aerodroma.

Hifterove poteze podržali su razni zvaničnici, vojni oficiri i vojnici, ali su i prozveli podele i neizvjesnost u zemlji.

Hifter je rekao da je cilj ofanzive stabilnost poslije tri godine haosa pošto je u građanskom ratu 2011. svrgnut i ubijen prethodni lider Moamer Gadafi.

Od promjene režima Libija ima slabu centralnu vladu, u zemlji vlada bezvlašće dok naoružane grupe drže kontrolu u velikim djelovima zemlje.

Sukob islamista i Hifterovih snaga može se dalje razviti u borbu za vlast pri čemu se oružne grupe svrstavaju i na jednu i na drugu stranu.

Libijska izborna komisija je u utorak zakazala parlamentarne izbore za 25. jun kako bi se našlo mirno rješenje za krizu u toj zemlji.

Bonus video: